Kultúra

2017.08.06. 18:35

Egy évre való muníció - Tíz falu 31 gyereke "nyúzta" a hangszert

BÁZAKERETTYE Rangos ünnepség programjában is megállta volna a helyét az Erdei Szállóban öt napig táborozó citerások péntek esti záróműsora, amelyben 10 falu 31 gyerkőce nyúzta a népi hangszert.

Fincza Zsuzsa

- Tizenöt évvel ezelőtt tanultam meg citerázni, s ez a 14. az eddigi legnagyobb szaktábor, amit szerveztem - tájékoztatott Kulcsárné Csejtei Marianna, aki a gellénházi Galagonya és a Kisgalagonyák mellett az idén a felsőrajki Suli Harmónia általános iskola Pengető citerásait is bevonta a továbbképzésbe. - Oktatónak a szakmában már nevet szerzett zenész szakembereket, a Fejér megyei Szecsődi Ritát és Nagy Imolát, valamint a zalai Csonka Boglárkát kértem fel.

A citerásoknak bőven termett idén babér, hiszen a Galagonya Aranypáva, a Kisgalagonyák kiváló minősítést kaptak a tavaszi KÓTA-versenyen, a Pengetők pedig, pár hónapos múltjuk ellenére ezüstérmet szereztek a Közép-zalai Művészeti fesztiválon.

A középhaladó csoportban együtt tanultak a Galagonyák és a Pengetők, a tábor idejére felvették a Pengali nevet. Az öt nap alatt egy kis strandolásra, erdei kisvasutazásra is jutott idő... Fotó: A szerző

- Ez mégsem egy nyaralótábor, a nap nagy részét - magamat is beleértve - tanulással töltöttük, s ebből építkezünk majd egy egész éven át. Megismerkedtünk egy-egy tájegység népszokásaival, dalaival, hangjaival, díszítéseivel, ennek ismeretében állítjuk össze az új népdalcsokrainkat - így a táborvezető.

Boglárka vezényletével a kezdők , akik a táborban ismerkedtek a hangszerrel, zalai tréfás dalokkal, Imola középhaladó csoportja tolnai, Rita haladói , akik közé már középiskolások is beneveztek, vajdasági dalcsokrokkal kápráztatták el a jobbára szülőkből álló nagyérdeműt. A felsőrajkiakat külön is dicséret illeti: a citerázni csak fél éve tanuló gyermekek a mély vízbe dobva helyt álltak a már négy éve muzsikáló Galagonyák mellett.

- Messzemenően támogatjuk iskolánkban a népdal és a népi hagyományok honfoglalását és nagyra értékeljük a gyermekeink és tanítójuk erőfeszítéseit. Büszkék vagyunk rájuk! - summázta véleményét Faggyas Ferencné, az iskola igazgatója és Kósa Istvánné, az intézményt fenntartó alapítvány elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!