Kultúra

2017.04.21. 16:40

Egy pénzhamisító hegedűművész Nagykanizsán

Egy fiatal, jó hegedűst letartóztattak pénzhamisításért. Peschek Ignác sztoriját Kocsis Katalin nyugalmazott könyvtáros derítette ki. Ebből a fordulatos történetből az ifjú Lendvai Kristóf izgalmas forgatókönyvet írt és kanizsai szereplőkkel a kisjátékfilm forgatása holnap kezdődik.

Benedek Bálint

A kanizsai zenetörténetet lelkesen kutató Kocsis Katalin igazi gyöngyszemre akadt a helyi újságok lapozgatása és tanulmányozása közepette. A főhős, Peschek állítólag Szarajevóban született, de Nagykanizsára egy cseh katonai alakulat önkénteseként keveredett 1917-ben, hogy aztán néhány évre letelepedjen.

- A jóképű, snájdig, jól öltözködő, úriasan viselkedő, harminc év körüli fiatalembert a város befogadta - mesélte Kocsis Katalin. - Főfoglalkozásként zenét tanított az akkoriban néhány évig városunkban működő katonai reáliskolában. A tanítás mellett többször fellépett különböző hangversenyeken, ahol például Paganinit is játszott. Az úri társaság kedvelte. Gyakran kapott meghívást illusztris családokhoz zenei estélyekre.

Ekkor ütött be a mennykő és derült ki Peschek titkos tevékenysége. A kanizsai rendőrség látókörébe került egy Göntér nevű pincér, akinek nem volt állása, ám ahhoz képest jó színvonalon élt. Gyanús lett amiatt is, hogy sokat járt a környékbeli falvakba és sejthető volt, hogy rosszban sántikál. Így lakását megfigyelés alá helyezték. 1920 egy szép júliusi reggelén Peschek lépett ki tőle, szokás szerint hegedűtokkal a kezében. Amikor igazoltatták és megmotozták, megtörtént a nagy lebukás. Kiderült, hogy a hegedűtokban rengeteg hamisított pénz rejtőzött.

- Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy egy helyi történetből kellene filmet forgatni - mondta a 15 éves Lendvai Kristóf amatőr filmes. - A Kanizsa TV-ben hallottam Kocsis Katalin moziba illő sztoriját, ami egyből megtetszett. A részleteket is jól megismertem, s bár a történethez hű, de némi fikcióval fűszerezett forgatókönyvet írtam. Ezután következett a szereplőválogatás, így kerültek bele a városi diákszínpad tagjai, de felnőttekkel is dolgozunk. A 15 perces kisjátékfilm munkálataiban segít a helyi televízió, számos izgalmas forgatási helyszínt kitaláltunk. Úgy tűnik, igazán színes figurára bukkantunk, akinek életét várhatóan nyár elején láthatják majd a nézők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!