Kultúra

2017.07.11. 19:45

Új tartalommal bővült a XXII. LindArt Nemzetközi Ifjúsági Művésztelep

Új helyszínre, az egykori 2. sz. Általános Iskola épületébe költözött, s új tartalommal is bővült a határon túli magyar városban immár 22. alkalommal megrendezett LindArt Nemzetközi Ifjúsági Művésztelep.

Gyuricza Ferenc

A július elsején kezdődött kéthetes szimpóziumon ugyanis már nemcsak a pályájuk elején álló fiatal képzőművészek alkotnak, de tehetséges általános iskolás diákokat is bevontak a folyamatba, őket főként azért, hogy azokat a technikai ismereteket is elsajátíthassák, amikre a tanórai keretek közt nincs lehetőség.

- Az idei a 22. LindArt, és az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően ezúttal is hat fiatal művész érkezett a művésztelepre - mondta lapunknak a szervező Galéria és Múzeum munkatársa, a LindArt vezetője, Baumgartner Dubravko. - Tizenegyedik éve gyakorlat nálunk a kooperációs munkafolyamat, azaz a résztvevőket párosával összesorsoljuk, azt kérve tőlük, hogy közös alkotásokkal bővítsék a gyűjteményünket. Eddig szinte minden évben nagyon jól bevált ez a gyakorlat, s úgy tűnik, ezúttal is jól tudnak együtt dolgozni a fiatal művészek.

A nagykanizsai Hosszú Laura (a kép előterében, balról) a szlovén Alja Kosarral került alkotói párba
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az idei művésztelepen két szlovén (Alja Kosar és Masa Mlinaric), két horvát (Mario Romoda és Ivana Bajcer), egy szerb (Suzana Vulovic), valamint egy magyar alkotó vesz részt. A pécsi tudományegyetemen végzett Hosszú Laura a véletlennek köszönhetően került Lendvára, mint mondja, a munkái tetszettek meg valakinek, aki aztán beajánlotta őt a LindArt szervezőinek.

- Nagyon érdekesnek találom azt a fajta alkotói folyamatot, amiben itt részt vehetek - utalt a szlovén Alja Kosarral való együttműködésre a magyar művész. - Ez teljesen új fejezet a számomra, s egy kicsit tartottam is tőle, de nagyon jó ötletnek tartom, és már tetszik is az a lehetőség, hogy együtt dolgozhatok egy másik szuverén alkotóval.

Laura hozzáteszi, az együttműködés nemcsak arra teremt lehetőséget, hogy jobban megismerje partnere művészetét, de az alkalmazkodás képességének kibontásában is tudott előbbre lépni. A közös munka a kompromisszumokról is szól, így minden képüket együtt tervezik meg, s a kivitelezés is közös munka lesz.

- Szerencsére mindketten az absztrakt felé mozdultunk el, így azért könnyebb együtt dolgozni - tette még hozzá a nagykanizsai művész, aki azt is elárulta önmagáról: bár az egyetemen szobrászként végzett, de sem a festészet, sem a grafika nem áll távol tőle, így kifejezetten híve azon eszmeiségnek, hogy egy képzőművész lehetőség szerint minden művészeti ágban legyen aktív.

A LindArt gyermek résztvevői csak a délelőtti órákban kapcsolódnak be a művésztelepi munkába, hiszen - mint azt Baumgartner Dubravko hangsúlyozta - a napi 3-4 óra is elegendő ahhoz, hogy a technikai ismeretekben elmélyüljenek. Számukra egy horvát képzőművész, a Varasdról érkezett Dora Bakek nyújt segítséget, mint mentor. Dora a tavalyi LindArt egyik résztvevője volt, innen a kapcsolata a Galéria és Múzeummal.

- Az új helyszín több lehetőséget kínál, a volt általános iskola épületében jóval egyszerűbben tudtuk a különböző műhelyeket kialakítani - sorolta tovább tapasztalatait a művésztelep vezetője. - Ez a helyszín arra is lehetőséget biztosít, hogy a LindArt záró kiállításait megrendezzük, hiszen mind a felnőtt művészek, mind a gyermekalkotók munkáit ki tudjuk állítani, ebben az épületben bőven van rá hely. A tárlat megnyitóját péntek este tartjuk, akkor valamennyi elkészült művet a közönség elé tárjuk, néhány napra rá pedig egy válogatott anyagot helyezünk ki a Fő utcai bemutatótermünkbe, hogy az a kiállítás hosszabb ideig is látogatható legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!