Élménygazdag fesztiválozás

2017. augusztus 12., 11:30 szerző: Gyuricza Ferenc fotós: Gyuricza Ferenc, Mohai Balázs/MTI
komment
A nyitónapon még óriási volt az érdeklődés a jubileumi, azaz 25. Sziget programjai iránt, másnap azonban jóval kevesebben fesztiváloztak.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A szerdai lelkesedés egyértelműen az amerikai szupersztár Pink fellépésének szólt, napijegyesek tömege árasztotta el a fesztivál helyszínét. Az énekesnő inkább látványos show-val lepte meg rajongóit, mint egy valódi koncerttel, ám közönségét mindez szemmel láthatóan nem zavarta. A legnagyobb slágereket – mindjárt a koncert kezdetén a Get The Party Started, a U + Ur Hand, a Just Like Pill és a Trouble című dalokat, majd később a Sobert, a Blow Me (One Last Kiss)-t és a So What-ot is hatalmas lelkesedéssel fogadták a színpad előtti teret teljesen betöltő fesztiválozók.

– Nem a kedvenc előadóm Pink, de mindenképpen azok közé tartozik, akiket egyszer az életben látni akartam, akár úgy is fogalmazhatnék, hogy bakancslistás volt számomra ez a koncert – válaszolta kérdésünkre Tamara, egy Budapesten tanuló vidéki lány. – Azt kaptam tőle, amit vártam, hatalmas show-t, és fantasztikus hangulatot, legalábbis ott, ahol álltam, a tömeg közepén, egyedül azt hiányoltam, hogy a Stupid Girls kimaradt a műsorból. Néha próbáltam elvonatkoztatni a látványtól, mert mégiscsak Pinkre lettem volna kíváncsi, s nem a körítésre, ilyenkor egy kicsit csalódásként ért, hogy érezhetően nem élőben ment bizonyos részeknél az élőhang. Ami nagyon tetszett még, hogy Pink végig rajongóbarátként viselkedett a színpadon, többször lement a kordonokhoz, pacsizott az ott állókkal, s még dedikált is valakinek.

Pink látványos show-ja a nyitónapon - Fotó: Sziget/Mohai Balázs

A nyitónapon a Pink koncertje iránti érdeklődés miatt még nem tűnt fel annyira, de másnap már egyértelműen érződött, hogy ma már a külföldiek adják a fesztivál törzsközönségét – a bérletes vásárlókét mindenképpen. A szervezők tájékoztatása szerint a hetijegyek 85 százalékát értékesítik külföldön, ebből pedig a hollandok képviselik a legjelentősebb arányt, mintegy 12 ezren vannak. Ebből adódóan nem volt nehéz a nyugat-európai országból érkezett fiatalokra találni a fesztiválterületen. Martinj egy hatfős baráti társasággal érkezett.–

Nekem ez még csak a harmadik Szigetem, de az egyik barátom már ötször volt itt – mondta. – Repülővel jöttünk, itt vettünk sátrat, s minden egyéb szükséges felszerelést. Én nagyon szeretek ide járni, nagyon jó a Sziget hangulata, s az is tetszik, hogy mindenki barátságos a másikkal. A Kensington az egyik kedvenc zenekarom, őket biztosan megnézem.

Amikor arra kérdezünk rá, hogy miért utazott közel 1500 kilométert egy olyan fesztivál kedvéért, ahol szinte ugyanazok lépnek fel, mint odahaza, csak annyit mondott: Hollandiában egy fesztiválnak sincs olyan remek hangulata, mint a Szigetnek, illetve a nyugat-európai fesztiválokhoz képest a Sziget még mindig olcsó.

Péterfy Bori a külföldieknek is tetszett - Fotó: Gyuricza Ferenc

Ez utóbbi állítással nyilván sokan vitatkoznának, hiszen a Sziget árai az átlagos magyar szinthez képest tényleg magasabbak, de a fesztivál arculata, szolgáltatási szintje is meghaladja azt, amit idehaza kapni szoktunk. Ami pedig a fellépőket illeti, az ízlés kérdése, de az is tény, hogy ez évben Pink az egyedüli headliner szintű előadó.

A spanyol nemzetiségű, de Franciaországban élő Manuela viszont most először van a Szigeten, bár ő sem nevezhető „fesztiválszűznek": felsorol vagy négy-öt nyugat-európai helyet, ahol az elmúlt évek alatt megfordult. Ő is a barátaival érkezett a Szigetre, négyen vannak, mindannyian lányok.

Olasz lányok pénteken délután, egy brit drum and bass zenekar, a Szigeten immár második alkalommal fellépő Rudimental koncertje alatt, a nagyszínpad közvetlen előterében - Fotó: Gyuricza Ferenc

– Egyikünk újságíró, végül is miatta jöttünk ide, és amíg ő dolgozik, addig mi szórakozunk, iszunk, táncolunk, pasizunk. Claire-t érdeklik a magyar zenekarok, kora este talált is valami neki tetszőt, abba mi is belenéztünk, de a nevét nem tudtam megjegyezni – mondja mosolyogva, majd a színpad megjelölése, valamint az időpont behatárolása után – a saját fényképezőgépünkön lévő fényképek alapján – közösen kiderítjük, hogy Péterfy Boriék lehettek azok. A zenés programok mellett a közösségi élményekre van a legnagyobb kereslet, és ezekből is jut minden napra. A nagyszínpad előtti téren a délutáni vagy kora esti időszakban különböző attrakciókra és flashmobokra hívják a szigetlakókat. Szerdán tapsrúd-, csütörtökön labda-, tegnap zászlópartit rendeztek itt, de ma este itt tartják a Sziget 25 éves jubileumi ünnepségét is. Erre az eseményre vélhetően legalább annyian gyűlnek majd össze, mint ahány érdeklődőt a nyitónapi Pink koncert vonzott.

Gyuricza Ferenc

2017. augusztus 12., 11:30 szerző: Gyuricza Ferenc fotós: Gyuricza Ferenc, Mohai Balázs/MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...