Kultúra

2017.02.17. 17:44

Éremeső a trombitaversenyen - Sikerekben bízva várhatják a zalaegerszegi országos döntőt

Megyei körkép - A tehetséges fiatal trombitások sikeresen szerepeltek a szombathelyi 15. Sistrum zenei versenyen.

Benedek Bálint

A dunántúli régió seregszemléjét a Bartók Béla Zeneiskolában tartották, és Győrtől egészen Pécsig számos alapfokú művészeti iskola képviseltette magát. Több hangszeren is versengett az utánpótlás, de talán a trombitások voltak a legtöbben. Ez persze nem véletlen, ugyanis a fúvós hangszer országos viadalát októberben Zalaegerszegen tartják. Így sokaknak, de legfőképpen a zalaiaknak különösen fontos volt, hogy bizonyítsák rátermettségüket, és az erős mezőnyben felmérjék tudásukat.

Zala megyéből a legtöbb, négy fiatallal a kanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola képviseltette magát. Az eltérő korosztályok képviselőinek különböző karakterű, ám szabadon választott zeneműveket kellett előadnia. Tatár Csaba tanár két tanítványa, Tatár Ádám és Vanyó Karsa a legfiatalabbak közt, az első korcsoportban indult.

Kéthelyi Kornél és Tatár Csaba felkészítők büszkeségei. Balról: Dányi Bátor Márton, Kéthelyi Gergely, Tatár Ádám és Vanyó Karsa Fotó: Szakony Attila

- Maximálisan elégedett lehetek, hiszen mindketten arany minősítést nyertek - fogalmazott Tatár Csaba. - Tehetségesek, koncentráltak és sokat gyakoroltak, ami meghozta a sikert. Bizakodunk, hogy októberre, még több munka árán, az országos mezőnyben is megállják majd a helyüket.

Az ugyancsak kanizsai felkészítő, Kéthelyi Kornél két növendéke szintén bemutatta tudását a zsűri előtt. A szintén az első korcsoportban szereplő Kéthelyi Gergely ezüst, míg Dányi Bátor Márton bronz minősítést kapott. Mindannyian tagjai a nagykanizsai ifjúsági fúvószenekarnak. Az együttes Farkas Ferenc egy, 17. századi régi magyar táncokból írt fúvós átiratával még a tavasszal fellép Budafokon egy fúvós zenekarok számára kiírt országos versenyen.

Ugyancsak elégedettek az eredménnyel a Letenyei Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is. Friman Martin trombita tanár legfiatalabb tanítványa, Végh Ágoston Lajos ezüst, a harmadik korcsoportba tartozó Somogyi Bence pedig bronz minősítéssel gazdagodott. A felkészítő pedagógus maximálisan elégedett a fiúkkal, akik remekül helyt álltak, s mint elmondta: számukra a fejlődés alapvető cél, ugyanis mindketten zenei pályára készülnek.

Bedecs Andrást (balról) és Biró Balázst Kiss Tamás készítette fel Fotó: Keszey Ágnes

A keszthelyi Festetics György Zeneiskolában Kiss Tamás szintén fontosnak érezte, hogy a gyerekek „élesben" is megmérettessék magukat.

- A kanizsaiakhoz hasonlóan mi is a legfiatalabb tehetségeinkkel neveztünk, hiszen számukra tökéletes felmérő egy ilyen nívós regionális viadal - így a pedagógus. - Bedecs András ezüst, Biró Balázs pedig bronz minősítéssel zárt, ami lendületet adhat, s talán ősszel a megyeszékhelyen jobbak lehetnek.

E diákoknak is van már némi rutinja, ugyanis 3 éve játszanak a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekarban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!