Értékeket mentenek a Thúry Vitézlő Oskolában

2017. augusztus 08., 18:58 szerző: Szabó Zsófia fotós: Szakony Attila
komment
NAGYKANIZSA A második világháború előtti időkből származó tankönyveket, értesítőket és egyéb, oktatáshoz köthető dokumentumokat gyűjt a Thúry Vitézlő Oskola.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az értékmentésen és a jövő generáció identitástudatának megőrzésén túl a hagyományőrző csoport gyűjtési elkötelezettségének fontosságát mutatja, hogy a könyvtárak sem őriznek ilyen kiadványokat az 1945-öt megelőző évekből, évtizedekből. Az oskola dokumentumtárában van jópár kötet, de továbbiaknak is lenne hely.

Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője Fotó: Szakony Attila

– Internetes aukciós oldalakon, bolhapiacokon mégis sikerült szert tennünk  több könyvre, füzetre – mutatta Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője Ady utcai székhelyükön a  dokumentumokat, amelyek lapjaiból csak úgy áradt  a történelem.

– A legrégebbi tankönyv 1881-ből származik, Kossuth Lajos még tizenhárom évet élt a kiadását követően. A „tornászós könyv” mellett kuriózum  „A mi hazánk” című kötet. Annak idején a Magyarországgal kapcsolatos földrajzkönyvet nevezték így az iskolákban – mondta Vörös András, aki az egyik dokumentum kapcsán megjegyezte: nem csak a könyvek belső lapjai tartalmaztak „mondanivalót”,  több kötet borítója is. Útravalót, életviteli tanácsokat üzent a gyermekeknek.

A Thúry Vitézlő Oskola a könyveket a jövőben iskolákban is bemutatná, emellett a helyi bibliotékában is terveznek kiállítást a gyűjteményből.

 

 

 

Szabó Zsófia

2017. augusztus 08., 18:58 szerző: Szabó Zsófia fotós: Szakony Attila

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...