Kultúra

2016.11.28. 16:05

Norvégiai egyetemen is játszottak a színészeink

Zalaegerszeg - Ez a hét segített elhelyezni magunkat Európában, mivel nem sok egyetem van, ahol a színházi nevelés területén mesterképzés is folyik, a szakra az egész világból (Kínából is) érkeznek Bergenbe a diákok.

Arany Horváth Zsuzsa

A Hevesi Sándor Színház két művésze, Madák Zsuzsanna dramaturg és Mihály Péter színész foglalta össze a fentiekben az októberben lezajlott norvégiai tanulmányútjuk lényegét. A látogatás egyéves program része volt, amelyet a InSite Drama hívott életre, az EGT Alap támogatásával. A projekt címe: Színházi nevelési tapasztalatcsere hat magyar színház, egy norvég egyetem és egy norvég színház művészei és szakemberei között .

Egerszegi színészek sikere: Zsíros Viktor, Barsi Márton, Mihály Péter és Ecsedi Csenge folyamatdráma házi bemutatása közben a norvégiai Bergen egyetemi színházi kurzusán Fotó: Mauricio Esteban Pavez Ramirez

A program első lépéseként 18 fős delegáció utazott Bergenbe. A Hevesi Sándor Színházból 7 - Tantermi Deszka előadásokban alkotó - színész vesz részt a szakmai úton: Mihály Péter, Magyar Cecília, Barsi Márton, Kováts Dóra, Zsíros Viktor, Ecsedi Csenge Berta és Madák Zsuzsanna. A projektben az InSite Drama norvég partnere a Bergeni Egyetem, együttműködő partner a bergeni bábszínház, a Hordaland Teater. Az InSite Drama hazai szakembereivel, Cziboly Ádámmal és Bethlenfalvy Ádámmal évek óta együtt dolgozik a zalaegerszegi teátrum. Ők több alkalommal vettek részt a Tantermi Deszka előadásainak előkészítésében. A projekt keretében jövő márciusban a norvég partnerek Magyarországra jönnek, megismerik a magyar színházak törekvéseit, eközben a magyar partnerek az együttműködés keretén belül létrehoznak hat színházi nevelési programot.

A Hevesi delegációja a Mihály Péter által előadott, Madák Zsuzsa által rendezett Peter című egyszemélyes produkciót vitte Bergenbe. A történet főhőse norvég fiú, a sztori Oslóban játszódik. Az előadásban az egyetem hallgatói és tanárai is részt vettek, ezért az előadást angolul feliratozták, az interaktív részeket angol nyelven valósították meg. A meghívás jelzi, a Hevesi Tantermi Deszka programja nemzetközi mércével mérve is megállja a helyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!