Kultúra

2017.02.27. 14:25

Évnyitó, borversennyel

Zalaegerszeg - Szokásához híven borversennyel és egész estét betöltő vidám műsorral indította az évadot szombaton a Páterdomb a Kultúráért Egyesület. A program vendégei pedig ezúttal is megtöltötték a városrészi közösségi házat.

Fincza Zsuzsa

Mint Fercsák Tamás, a településrészi önkormányzat tagja elmondta: tíz évvel ezelőtt a páterdombi búcsún tartottak először borversenyt, de mivel őszre a Pipa-, és Gévahegyen termett nedűkből már csak kevés kotyogott a hordók alján, így a bírálat idejét áttették az év elejére.

A Kónya Róbert, Czupi János és Szabó László elnök alkotta zsűrinek az idén kevesebb dolga akadt, a szokásos harminc helyett csupán kilenc bormintáról kellett véleményt formálnia. Az ítészek szerint azonban ez a szám is dicséretes, hiszen a tavaly tavaszi fagy és az évközben két alkalommal is károsító apró szemű jégeső jórészt tönkretette a termést.

A műsorra sem lehetett panasz: az asszonyok is nagy sikert arattak a "Radetzky" táncukkal
Fotó: a szerző

A zsűri elé bátorkodott gazdák előtt azonban - Szabó László szavaival élve - le a kalappal, a boraik jól kezeltek voltak, kiváló minőségűre sikerültek, és zömmel ezüst minősítést kaptak. Aranyérmet ebben az évjáratban két vörösbor, Butti István zweigeltje és Lipták András bikavére érdemelte ki.

A műsorra sem lehetett panasza a publikumnak. A vidám dalokból, versekből, bohózatokból összeállított produkcióra a "páterdombi családalapítás" tette fel a koronát, amelyben Miklós Ferenc plé(h)bános a mókázó násznép előtt összeadta Páter Józsikát, azaz Tóth Ferencnét Dombi Rózsikával, vagyis Lipták Andrásnéval.

Ezúttal is nagyszínpadra kívánkozó dalcsokorral állt közönség elé Loppert Anikó, az egyesület művészeti vezetője, s az asszonyok is vastapsot kaptak a "Radetzky" táncukra. A dalokat Csordás István kísérte harmonikán.

Gecse Péter alpolgármester, a településrészi önkormányzat vezetője örömmel közölte: a páterdombi búcsút az idén már hivatalosan is két naposra tervezik. Az első a sporté, a másodikat pedig a búcsúi vigadalomé lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!