Kultúra

2017.05.10. 16:45

Faust és Orfeusz, Nabucco és Thais - Örömzene a zalai szimfonikusok előadásában

ZALAEGERSZEG - A Zala Szimfonikus Zenekar idén is ünnepi hangversennyel köszönti a város napját Zalaegerszegen. Igazi örömzene szól majd a hangversenyteremben, ismert, könnyed darabokat hallhat a közönség.

Szabó Judit

Már hagyomány, hogy a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar - a megye más városaiból érkező zenészekkel kiegészülve Zala Szimfonikus Zenekarként - ünnepi koncertet ad a város napján. Május 13-án 19 órakor a Városi Hangverseny- és Kiállítóterembe várják a komolyzene kedvelőit a koncertre, amelyen felcsendül Verdi egyik legnépszerűbb operája, a Nabucco nyitánya, Tóth László zongoraművész szólójával pedig Liszt Ferenc ugyancsak közismert Esz-dúr zongoraversenyét hallhatja a közönség. A darabot ugyan Bartók korában a nem túl hízelgő szalonzene kifejezéssel is illették, ma azonban az egyik legtöbbet játszott zongoraverseny, és szinte mindenki ismeri legalább a jellegzetes főtémáját.

A 19. századi darabok sora Charles Gounod francia zeneszerző Faust című balettzenéjének nyitányával folytatódik, s romantikus dallamok csendülnek fel a hegedűsök egyik slágerdarabjának számító Meditációban, amely Massenet Thais című operájának részlete. Offenbach kánkánját sem kell bemutatni senkinek, a tétel az Orfeusz az alvilágban című szatirikus operettben szerepel, s ezúttal a mű nyitányával együtt hangzik el.

A koncerten Sándor János vezényli a zenekart, közreműködik Pekár Zsuzsanna (hegedű) Tóth László és Jakobovics Árpád (hegedű). A műsor hamarosan Nagykanizsán és Őriszentpéteren is hallható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!