Kultúra

2017.04.21. 16:40

A LoveCrose felkerülne az országos térképre

Ha az ország zenei térképére még nem is kerültünk fel, a látóhatár szélén azért már ott vagyunk. Jelezzük, hogy élünk, dolgozunk, és a jövőben velünk is számolni kell.

Csiszár Ádám, a zalaegerszegi LoveCrose zenekar gitárosa fogalmazott így lapunknak annak kapcsán, hogy a 2012-ben alapított, és a kezdetektől a modern metal, azon belül is a metalcore műfaja mellett elkötelezett csapatnak a napokban jelent meg első albuma. Ádám azt mondja, hihetetlenül jó érzés kézben tartani a munkájuk eredményét, s gyakorlatilag addig, amíg ki nem léptek a kiadójuk ajtaján egy halom CD-vel, el sem akarták hinni, hogy velük is megtörténhet.

- Az olyan vidéki zenekaroknak, mint amilyen a Love-Crose, nagyon nehéz a helyzetük - magyarázta a gitáros. - Nemcsak azért, mert az underground világhoz tartozik a műfaj, amiben alkotunk, de a lehetőségek általában a fővároshoz kötődnek. Ott vannak a klubok, ott van a közönség, s persze ott vannak a kiadók is. Egy fővárosi zenekar még akkor is sokkal hamarabb az érdeklődés középpontjába kerülhet, mint egy vidéki együttes, ha gyengébb színvonalon teljesít.

Ádám nem titkolja, eleinte csak zenélni akartak, nem is voltak komolyabb szándékaik a LoveCrose-zal. Ahogy az általában lenni szokott, fellépési lehetőség alig akadt, emellett tagcserék is hátráltatták a munkát, de aztán egy évvel ezelőtt elhatározták, hogy sebességfokozatot váltanak. Belekezdtek egy olyan projektbe, amiben rajtuk kívül kevesen hittek: otthon, házi körülmények között elkezdték felvenni a dalaikat. Még a koncertezést is felfüggesztették a stúdiózás érdekében, csupán néhány videoklip közzétételével jelezték, hogy továbbra is jelen vannak a színtéren.

- Ebben a műfajban zenélni nem egy sikertörténet - teszi hozzá a gitáros. - Ha szigorúan az anyagi oldalát nézzük a dolognak, a zenekar jóval többet visz, mint amennyit hoz. Megveszed a hangszereidet, egy csomó időt és energiát belefeccölsz, hogy megtanulj rajtuk rendesen játszani, dalokat írsz, azokat felveszed egy stúdióban, esetleg videoklipet készíttetsz, amit még a helyi televízió is csak nagyon különleges alkalommal mutat be, arra pedig végképp nincs esélyed, hogy az országos tévék műsorába bekerülj vele. Ennek ellenére fontos, hiszen jelzi, hogy létezel, és néhány jó klippel az internet világában, illetve a közösségi oldalak révén azért valamennyire fel lehet futtatni a zenekart. A lényegen azonban nem változtat, gyakorlatilag te fizetsz azért, hogy zenélhess másoknak.

Ádám rögtön hozzáteszi, ez nem panasz akarna lenni, inkább a rideg valóság bemutatása. Azt is jelzi: aki ebben a műfajban dolgozik, az amúgy sem azért teszi, mert feltétlenül a zenélésből akarna megélni, hanem azért, mert ezt a műfajt kedveli. A metalcore-nak ugyanakkor van idehaza közönsége, amit többek közt jól jelez, hogy a műfaj egyik vezető nemzetközi képviselője, az ausztrál Parkway Drive a héten a hideg idő ellenére is hatalmas tömeget vonzott a szabadtéri koncertjén a fővárosban, a Leander Kills pedig az Atlantis Music Clubot töltötte meg pontosan egy hete Zalaegerszegen.

- A lemez megjelenése nagyon sokat segíthet, mert egy jó album akár még az országos vérkeringésbe is belépőt jelenthet - fűzte tovább. - Mi most csak kapkodjuk a fejünket, hiszen alig néhány napja vettük kézbe a CD-t, és máris itt az újabb lehetőség, április 30-án a műfaj egyik nemzetközi sztárja, a Sonic Syndicate előtt játszhatunk Budapesten. Ez szintén az álom kategória volt eddig számunkra.

Ádám beszélt arról is, hogy szerinte a LoveCrose egészen egyéni színfolt a hazai metalcore világában, ugyanis ők a műfaj dallamosabb változatát játsszák, ráadásul a dalszövegeik magyar nyelvűek.

- A metalcore sajátossága, hogy a zene a szélsőségekre, az ellenpontokra épül - sorolta a gitáros. - Mi ezt próbáltuk továbbfejleszteni, s a szövegekben is éltünk ezzel. Az album címével is ezt fejezzük ki, az Alvilág és ég arra utal, hogy van, amikor a mélyponton vagy, máskor pedig akár a mennyben is érezheted magad. Mindezt azonban nem direkt módon fogalmazzuk meg, hanem hasonlatokkal és allegóriákkal.

Ádám kérésünkre betekintést nyújtott a dalszerzés folyamatába is. Mint mondotta: a zenei témák elsősorban tőle és a LoveCrose másik gitárosától, Szekeres Attilától származnak, de a többiek is rendszeresen tesznek hozzá saját ötleteket. Attila egészen fiatal kora óta a metalcore rajongója, az ő ötletei általában ebből a zenei közegből valók, Ádám viszont csak később, körülbelül négy-öt esztendeje ismerkedett meg tüzetesebben ezzel a világgal, így ő gyakran merít a klasszikus rockzenéből is, ami szintén különlegesebbé, egyedivé teszi a Love-Crose dalait.

Már gyűjtik az újabb zenei ötleteket is

A LoveCrose tagjai az album megjelenése után sem pihennek, Ádám szerint ugyanis most pörögnek fel igazán körülöttük az események. Május 6-án Zalaegerszegen, 12-én Szombathelyen koncertetnek, s közben már készülnek az újabb stúdiómunkákra is. Először egy feldolgozásdallal jelentkeznének, egy külföldi kedvencük dalát formálnák át a saját elképzeléseik szerint, majd hamarosan nekikezdenek az újabb dalok írásának.

Az Alvilág és ég című bemutatkozó lemezükön több mint egy évet dolgoztak, s közben számos olyan ötletük támadt, amit az azon szereplő dalokhoz nem használtak fel. A gitáros azt mondja, bő egy hónap múlva elkezdik ezeket a dalkezdeményeket is kidolgozni, illetve rögzíteni, hiszen az Alvilág és ég album kapcsán kapott visszajelzések alapján úgy látják, hogy jó úton járnak. Ez pedig egy következő nagylemez elkészítésére ösztönzi őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!