Kultúra

2017.03.26. 20:10

Kulacsok, kancsók, hímzések: fiatal kézművesek regionális kiállítása

Göcsej dombjai-völgyei nemezből formálódtak, a pásztorkürt szaruból. Mázas kulacsok, kancsók és még sok szép faragott, hímzett tárgy fogadja a látogatókat a Keresztury Dezső művelődési központ Gönczi galériájában szombaton nyílt tárlaton.

Arany Gábor

Tizenkettedik alkalommal mutatkoznak be a nyugat-dunántúli régió gyermek és ifjúsági kézművesei. A kiállítás közel negyedszázados múltra tekint vissza, hiszen a debreceni művelődési központ kezdeményezésére 1993-ban rendezték meg az először a kézműves szakiskolák tanulói számára. Ez olyan jól sikerült, hogy két évvel később az ország minden részéről érkeztek az alkotások, és hamarosan már szakáganként csoportosítva rendezték meg a bemutatókat.

A tárlat részlete: csalikancsó, butella, pereckancsó, a győri Kovács Margit-iskola diákjainak munkái
Fotó: Pezzetta Umberto

A fazekasokat hosszú évekig a zalaegerszegi MMIK fogadta. Erről Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke beszélt érdeklődésünkre. Mint felidézte, a kézműves szakiskolák száma az eltelt két évtized alatt jócskán megcsappant, ma csak Nádudvaron és Békéscsabán működik ilyen. Erre tekintettel a kétévente meghirdetett pályázatra igyekeztek megnyerni azokat az óvodákat és iskolákat, ahol elhivatott pedagógusok és szakemberek segítségével sajátítják el a legfiatalabbak a népi mesterségeket. Példaként említette az egyesület elnöke a muraszemenyei iskolát, ahol Bánfalvi Andrea irányítása mellett tanulják a gyerekek a népi mesterségeket. Dicsérően szólt a keszthelyi fafaragóról, Bereczki Csabáról, a gébárti Kézművesek Háza Nagy Béla irányította bőrtárgy és fafaragó szakköréről, illetve a celldömölki Németh Gyuláról, aki harminc éve oktatja a fiatalokat a népi mesterségekre.

Az évek során a debreceni művelődési központ mellé szervezőként társult a zalai egyesület is. A jelenlegi rendszerben a hét régióban hirdetik meg az ifjú kézműveseknek a pályázatot. Az innen kikerülő legjobb munkákat mutatják be Debrecenben az országos kiállításon, amit november 10-11-én tartanak meg a vándorlegény szakmai találkozóval együtt. Az idei nyugat-dunántúli regionális kiállításra három megyéből három korosztályban 134 alkotást küldtek. A zsűri döntése alapján az országos kiállításra 60 pályamű jutott be. Ezek, valamint további 46 alkotás tekinthető meg április 13-áig a Gönczi galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!