Kultúra

2015.11.12. 20:52

Flashback! - Hiánypótló zenekar a színtéren

Zalaegerszeg – Egyetlen dal elkészítésére alakult az a hatfős hip-hop formáció, amely hiánypótló zenekarként jelent meg a színtéren. A Flashback! tagjai ma már hosszú távra terveznek, koncertezni szeretnének, illetve lehetőség szerint minél több saját dallal jelentkezni.

Gyuricza Ferenc

Többek közt erről beszélt lapunknak a billentyűs hangszereken játszó Csákvári Tibor, illetve az egyik MC feladatait ellátó Hegedűs András. Mindketten úgy látják, a színtéren van jövője egy élőzenét játszó hip-hop zenekarnak, az aktuális trendek is jelzik ezt. Az alig több, mint egy esztendeje létező Flashback! ráadásul egy légüres térbe érkezett, Zalában eddig még nem volt hasonló stílusú zenekar.

– A Flashback! megalakulásában nem volt semmi tudatosság – kezdi a történet mesélését Hegedűs András. – Tavaly volt egy keszthelyi hip-hop fesztivál, aminek szervezői közzétettek egy nyári balatoni sláger megírására szóló felhívást. Mivel már elég régóta írogattam szövegeket, arra gondoltam, talán nekem is érdemes lenne megpróbálnom.

Így született meg a Flashback! első saját dala, a Hátizsák, ami be is került az említett verseny döntőjébe. Hege és társai számára mindez komoly lökést adott a folytatáshoz. Lassan kialakult a jelenlegi összetétel, Hege mellé a a basszusgitáros Tarr István, a gitáros Nagy Csaba, valamint a billentyűs Csákvári Tibor, a a dobos Bauer Sándor, illetve a szintén MC Horváth Gergő csatlakozott. Utóbbi három tag alkotja a szintén zalaegerszegi garázs-rockot játszó Trash zenekart, akiknek érdeklődése közben egyre inkább a hip-hop irányába fordult.

– A Flashback! teljesen különálló projekt, annak ellenére is, hogy benne van a teljes Trash – folytatta a billentyűs. – Utóbbiról most azt gondoljuk, hogy hobbiszintű zenekar marad, évente maximum egy-két fellépésünk lesz csupán. A Flashback! azonban ennél jóval aktívabb szeretne lenni.

A Flashback! tagjai szerint az már induláskor egyértelmű volt a számukra, hogy csakis élő zenekarként működnek, a gépi alapokra történő rappelés még csak fel sem vetődött lehetőségként. Ezzel nem követni akartak más, hasonló elképzelések mentén játszó, országosan ismert zenekarokat, mint például a Punnany Massif vagy a Halott Pénz, hanem a múltjukból fakad az élőzenélés igénye.

– Én a Halott Pénzt nem is ismertem akkor, amikor kezdtük a Flashback!-et összerakni – jelentette ki Csákvári Tibor, majd úgy folytatta: hogy egy éven át tudatosan készültek az első komolyabb bemutatkozásra. Dalokat írtak, stúdióban dolgoztak, majd miután összeállt egy teljes albumnyi anyag, hirtelen előrukkoltak vele. Ez lett a Hajt a vér, amin kilenc dal szerepel, köztük a már említett első szerzeményük, a Hátizsák fel, illetve az azóta igencsak közkedveltté vált Egerszeg Underground is, aminek szövegét már vagy tíz éve megírta Hege. Utóbbit többen a zalai hip-hop színtér himnuszának nevezték. Ez is jól jelzi, hogy napjainkban a korábban mindig is undergroundnak számító alternatív vonal, valamint a rap és hip-hop tekinthető popzenének.

– Az elejétől azt terveztük, hogy előbb legyen meg az album, s csak utána kezdünk el koncertezni – sorolta tovább Hege. – Ennek megfelelően volt egy szűk baráti kör előtti próbafellépésünk, majd jött a sörfesztivál, a Flashback! tulajdonképpen ott mutatkozott be először. Mi magunk lepődtünk meg a legjobban, hogy milyen sokan jöttek el ránk, s mennyien ismerték a dalokat.

A sikeres bemutatkozás további munkára ösztönözte az együttes tagjait. Csákvári Tibor azt mondja, már újabb dalokkal készülnek, ezeket digitális E.P. formájában akarják eljuttatni a közönségükhöz. A Hajt a vér albumból CD is készült, ám aki szeretné, annak a dalait is le tudja tölteni honlapjukról. Csáki szerint érdemes belekóstolni, hiszen igen változatos a Flashback! kínálata, lassúbb és pörgősebb dalok egyaránt helyet kaptak az albumon.

– Vannak további terveink is, elsősorban szeretnénk minél többet koncertezni, bár azt is belátjuk, hogy egy hatfős élő zenekarnak sokkal kevesebb a lehetősége erre, mint a gépzenére rappelő egy-két fős projekteknek – magyarázta a billentyűs. – Mi azonban továbbra is szeretnénk az eredeti elképzelés mellett kitartani. Emellett dédelgetünk egy különleges tervet is, megismerkedtünk a Pokolgép volt gitárosával, Nagy Dáviddal, akinek most szintén egy új zenekara van. Arról beszélgettünk vele, hogy milyen jó is lenne közös produkció, mindannyiunkat felvillanyozott annak a lehetősége, hogy ennyi egymástól gyökeresen eltérő színtérről érkező zenész mit is tudna közösen alkotni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!