Kultúra

2016.12.01. 19:00

Fontos üzenetet közvetítenek a Turán dalai

Zalaegerszeg - "Bár a Turán a nemzeti rockzenekarok közé tartozik, mi sosem foglalkoztunk aktuálpolitikával, inkább a hazafias eszmék jellemezték a dalainkat. Ezt az irányt követtük a negyedik nagylemezünk elkészítésekor is. "

Gyuricza Ferenc

Kocza Balázs, az immár tizenegy esztendeje létező zalaegerszegi Turán frontembere mondta mindezt lapunknak. A jelenleg négy taggal működő csapat alapító énekese szerint jó úton járnak, ezt jelzi egyebek mellett négy lemezbemutató koncertjük fogadtatása is.

- Az elmúlt években kissé leült a zenekar, többet foglalkoztunk a másik projektünkkel, a Big Jerry-vel, ugyanis a szervezők részéről mintha nagyobb lett volna arra az igény - magyarázta Kocza Balázs. - Emiatt mi magunk lepődtünk meg a legjobban azon, hogy a lemezbemutató koncertek milyen nézőszámokat produkáltak. Szinte mindenhol telt ház előtt játszhattunk, Budapesten a Showbarlangban hatszáz ember várt bennünket. Az valami csoda érzés volt, mindannyian úgy érezzük, hogy eddigi legjobb koncertünket adtuk ott.

Az én hazám című negyedik nagylemezét a napokban kiadott zalaegerszegi nemzeti rockzenekar, a Turán. Elöl balról Szanati Szabolcs gitáros, jobbról Gyenese Balázs dobos. Hátul balról Böröcz Gábor basszusgitáros, jobbról pedig Kocza Balázs énekes Fotó: A szerző

Balázs szerint ez a pozitív fogadtatás elsősorban a Turán szellemiségének köszönhető. Mindig is azon zenekarok közé tartoztak, akik számára az összmagyarságban, a nemzetben való gondolkodás volt az elsődleges, s ezt igyekeztek is kifejezni. Az én hazám című negyedik lemezükre is efféle tartalmú dalok kerültek fel.

- Üzenete van a Turán dalainak - folytatta. - Azt akarjuk sugallni, hogy át kell lépni az aktuálpolitikai kérdéseken, és a jövő érdekében közösen, együtt, nemzetben kell gondolkodnunk. Valamennyien a Kárpát-medencébe születtünk, s itt kell együtt élnünk.

Balázs azt is mondja, természetesen a történelmi témák is megjelennek a dalaikban, a Pesti srácokkal például úgy állítanak emléket 1956 hőseinek, hogy közben üzennek jelen korunk fiataljainak is.

- Előttünk jártok még jópár évet, ti vagytok nékünk a példaképek - idézi a dal szövegét az énekes, majd felteszi a kérdést: - Vajon lesznek-e új pesti srácok, ha úgy hozza a sors? Adná-e akár az életét is a ma fiatalja a hazáért és a szabadságért?

A Turán új albuma hét dalt tartalmaz, közülök három teljes egészében a zenekar szerzeménye. Az idézett Pesti srácok mellett a címadó dal, valamint az Árpád hős nemzete ilyen. Felkerült a lemezre egy zalai népdal, a Csillagok, csillagok feldolgozása, illetve a Hiszek egy című szerzemény is, amely a trianoni békediktátum után született nemzeti ima közismert sorait is magába foglalja. A fennmaradó két dal pedig két rockzenei feldolgozás, a Twisted Sister, illetve a Razorblade egy-egy népszerű dala, ezek inkább a bulizós, szórakoztató énjét erősítik a zenekarnak. Ez utóbbiak természetesen magyar szövegeket kaptak.

- A feldolgozások is jelzik, hogy zeneileg igyekszünk tágítani a határainkat - sorolta tovább Kocza Balázs. - A Turán az oi vonalról indult, ám a tagcserék során nagyon sokat változtunk. Ma egészen széles az a spektrum, ami a zenénkben megjelenik, de próbáljuk egységesíteni a dalokat, leginkább azt mondanánk rá, hogy rock and rollt játszik a zenekar. Nem akarunk a stíluskliséknél leragadni, A Turán zenéje nem oi, nem hardcore, s persze nem is kőkemény metal. És persze hiába található benne némi népzene is, attól még nem vagyunk, nem is leszünk ethno-zenekar sem.

Kocza Balázs szólt a Turán jövőbeni terveiről is. A következő esztendőben két új klippel rukkolnának elő, az egyiket tavaszra ütemeznék. Valószínűleg a két feldolgozáshoz készítenének kisfilmeket, legutóbb ugyanis egy kifejezetten nemzeti érzelmű videóval jelentkeztek, így most a szórakoztatóbb énjüket domborítanák ki. Emellett a koncertezést tekintik fő célnak.

- Vannak az országnak régiói, ahol még sosem jártunk, például Pécs vagy Veszprém környéke, illetve ilyen az Alföld is - mutatott rá az énekes. - 2017-ben ezeket célozzuk meg, hogy felszámoljuk a fehér foltokat. Zalaegerszegre pedig olyan koncertet képzeltünk el, amire még nem volt példa: több országosan ismert nemzeti rockzenekart hívnánk el egy közös fellépésre. Ezek mellett van még egy nagyon komoly elképzelésünk, kísérleti jelleggel összeállítanánk a dalainkból egy akusztikus estet, ez szintén egy új ösvényt jelentene a számunkra.

Címkék#Turán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!