Kultúra

2017.01.28. 20:35

Forraltbor-főző verseny - Legyen illatos és fűszerezett

Zalalövő - Forralt bort készítünk, nem gyümölcslevest - indokolta Tóth Árpád, hogy miért hiányzik a narancs, a mandarin, az alma vagy éppen a vaníliarúd az általa készített italból.

Gyuricza Ferenc

Szombaton kilenc pincében készítettek forralt bort a gazdák, ugyanis a helyi Borbarát Kör Egyesület szervezésében újabb verseny zajlott. Idén az első, két hét múlva, február 11-én ugyanis a Pacsa-hegyen is hasonló program vár a szőlőbirtokosokra - mondta lapunknak Galambos László, a civil szervezet elnöke.

- Igyekszünk a hagyományokat ápolni, a forraltbor-főző verseny is annak számít már - tette még hozzá az elnök. - Nagy örömünkre évről évre mindig akadnak újabb csatlakozók, köztük fiatal emberek is.

A Salamon-pincében kóstol a zsűri. Balról Szakály Alíz, Salamon György, Nyári Pál, Sebestyén Lajos és Dancsné Mudra Erzsébet Fotó: Gyuricza Ferenc

A háromtagú zsűri Salamon György pincéjét kereste fel először, a fiatalember barátnőjével, Szakály Alizzal együtt készített vegyes vörösboralap felhasználásával forralt bort. A kormin markáns illata rögtön kiérződött belőle, ahogy kimerték a bögrékbe, de a fahéjnak, a szegfűszegnek, illetve a szegfűborsnak is fontos szerep jutott az ízesítésben.

- Elég gyakran feljárunk a pincébe, s telente, főként ilyen hideg időben, jól jön a forralt bor - mondta a gazda. - Körülbelül kétszáz tő szőlőm van, a fele vörös, a fele fehér, ennyi elég is.

Tóth Árpád szintén vörös vegyes bort használt alapanyagnak, ebben is volt kormin, de othelló és százszoros is. A gazda és a zsűritagok egyöntetűen állítják: a direkttermők az illatuk miatt nemcsak forralt bornak kiválóak, de pezsgőalapanyagnak is.

- Én azért a nyers bort jobban szeretem - árulta el Tóth Árpád. - Persze ilyenkor tényleg jól jön a forralt bor, mert a szervezetet melegen tartja, a náthát pedig elűzi. A főzéskor az alkohol egy része elpárolog, így aztán kevésbé erős s kevésbé árt meg, mint ha nyers bort inna az ember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!