Kultúra

2017.03.18. 16:00

Fürödtek a költészetben - Gellénházán népszerű a Petőfi szavalóverseny

Gellénháza - Immár 3. alkalommal rendeztek Petőfi szavalóversenyt kedden este a településen. A megmérettetésre a kisiskolásoktól a nyugdíjasokig 28-an jelentkeztek, s álltak ki a művelődési házat ezúttal is megtöltő közönség elé.

Fincza Zsuzsa

- Úgy éreztük, hogy Gellénháza egyébként színes kulturális életében kissé megkopott a versmondás, a közösségi rendezvényeken az iskolásokat kivéve, szinte csak elvétve lehetett hallani egy-egy odaillő költeményt. Javítandó e helyzeten, hirdettük meg 3 évvel ezelőtt a versmondó találkozót, amely végén a helyezetteket korcsoportonként díjazzuk - tájékoztatott Vugrinecz József, a település polgármestere.

- Örömmel mondhatjuk, hogy immár a Petőfi szavalóverseny is hagyományos rendezvénye Gellénházának. Az előző évi sikerből egyre többen merítenek bátorságot, gyarapodik a versenyzők száma, emelkedik a színvonal, s mára megtelt a nézőtér is - nyugtázta a sikert Kulcsárné Csejtei Marianna, a verseny fő szervezője.

A versmondók produkcióját szakértő zsűri: Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója, Madarász Lászlóné, a művelődési ház könyvtárosa és Kiss Rudolfné, a helyi Papp Simon Általános Iskola magyartanára bírálta el.

Gellénháza apraja és nagyja a 3. Petőfi szavalóversenyen. Minden évben többen és többen jelentkeznek, van aki már a jövő évi verset is kiválasztotta

- Felemelő érzés, hogy ilyen sokan jelentkeztek a megmérettetésre, jó kis keresztmetszetét nyújtva Petőfi Sándor költészetének, zsenialitásának, amellyel hat év alatt (hiszen csak ennyi idő jutott neki a Parnasszuson), az egyik legnagyobb, s a mai napig legnépszerűbb költőnkké vált. A fellépők által szót kapott a szerelmes, a filozófus, a forradalmár Petőfi, jó volt megfürödni a ma is friss, humoros költészetében - summázta véleményét Kiss Gábor, a zsűri elnöke.

Dicsérve a Papp Simon Általános Iskolában folyó oktató, nevelő munkát, a versenyzők zömmel a diákok közül kerültek ki, így remélhetően nem lesz gond az utánpótlással az elkövetkező évek szavalóversenyein sem. Az alsó tagozatos kisdiákok közül Bedő Csenge a Pató Pál úrral szerezte meg az első helyezést, Bolla Dóra a Nemzeti dallal léphetett a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára. Az 5.-6.-asok korcsoportjában Balassa Lázár A naphoz, a 7.-8.-asok közül Győri Liliána Az ember című Petőfi vers tolmácsolásával nyerte el leginkább a zsűri tetszését.

Győri Liliána (balról) korosztályában első helyezett lett, mellette Ábrahám Evelin a különdíj büszke birtokosa Fotó: Fincza Zsuzsa

A felnőttek közül a legidősebb versenyző, Lóránt Kristófné kapta a legmagasabb elismerést, ő a Négyökrös szekér című költemény felidézésével aratott a zsűri és a közönség körében nagy sikert. A versenyzők ajándékát - a saját kezűleg horgolt kokárdákat - is ő készítette. Rózsás Antalné a „Dicsőséges nagyurak" című verset tolmácsolta nagy beleéléssel.

A harmadik osztályos Bedő Csengének éppen Petőfi Sándor a kedvenc költője. Mert - indokolta - szépek a versei, érthetőek, nem kell őket megmagyarázni.

Rózsás Antalné már nyugdíjas, de gyerekkorától minden áldott nap olvas verset, s ha teheti, Dominikát, az unokáját sem hagyja ki belőle. Azt mondja, ha havonta lenne szavalóverseny, mindre jelentkezne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!