Kultúra

2017.01.07. 17:35

Füstgép, robotlámpák, sikoltozás

Zalaegerszeg - Azt hittem, a gitár hangjánál nincs jobb dolog a világon, de aztán az első igazi koncertünkön rájöttem, hogy a lányok sikoltozása meg azt is megelőzi.

Gyuricza Ferenc

Ambrus Dávid, az alig másfél éve alapított Teabag frontembere mondja mindezt. A trióként indult, majd néhány hónapja már négyesként működő zenekar tagjai igencsak eltökéltek: zenéjük révén híresek szeretnének lenni, s már azt is elképzelték, milyen érzés lehet a nagy sportcsarnokokban fellépni.

- Tulajdonképpen a véletlenen múlt minden - idézi fel a Teabag megalakulásának körülményeit a gitáros-énekes. - Egy régi cimborámmal, Farkas Zsomborral egy mozizást követően örömzenélgettünk a lakásukon, amikor feldobtam poénból az ötletet: mi lenne, ha csinálnánk egy zenekart? Rám nézett, s csak annyit válaszolt, hogy rendben, van is egy próbatermünk.

A dolog persze nem ennyire spontán történt, mert némi előképzettséggel mind a ketten rendelkeztek már. Dávid még az általános iskolában kezdett gitározni, s tudását édesapja segítségével fejlesztette tovább, a basszusgitáros Zsombor családjában pedig mindenki zenél, egy gyülekezeti zenekarnak a tagjai. A Teabag dobosát, Kocsis Lukácsot szintén Zsombor szervezte be.

A Teabag zenekar. balról Lógár Patrik ritmusgitáros, Ambrus Dávid gitáros-énekes, Farkas Zsombor basszusgitáros, Kocsis Lukács dobos Fotó: archív

- Amikor elindultunk, alig három akkordot tudtam csak lefogni, de az eltökélt szándékom volt, hogy zenélni fogok - sorolta Dávid. - S nemcsak azért, hogy híres és ismert legyek, hanem amiatt is, hogy az üzeneteimet, a gondolataimat, a mondanivalómat eljuttassam a hozzám hasonló felfogású emberekhez.

A Teabag zenéjében a garage-rock, a punk és a hetvenes éves klasszikus hangzása ötvöződik. A srácok egy remek nevet is találtak rá, saját stílusukat crunch mudnak nevezték el. A crunch egy gitárhangzást takar, a mud pedig sarat jelent, Dávid szerint ez remekül asszociál a punk koszosságára.

A Teabag első fellépésére a nyár végén került sor, egy letenyei tehetségkutató keretében, ott még trióként játszottak, és éppen az ottani zsűri javaslatai alapján vettek be a zenekarba egy ritmusgitárost is, Lógár Patrikot, aki Zsombor egyetemi csoporttársa. A Teabag azóta már újabb koncerteket is adott, többek közt a zalaegerszegi PopUp Caféban, az Ady iskolában, s amolyan nyilvános próbaként, barátok előtt.

Dávid azt mondja, mindegyik emlékezetes a maga módján, a PopUp Café például amiatt, mert ott a zalai zenészszakma nagy öregjei közül többen is jelen voltak, az Ady iskolában pedig szinte profi körülmények között léphettek fel. Volt füstgép, robotlámpák, remek hangosítás, s persze a sikoltozó lányok sem maradtak el.

- Zömében saját dalainkat játsszuk, a zeneszerzés terén igen kreatívak vagyunk, már két albumnyi ötletünk összegyűlt - tette hozzá Dávid. - A tavasz folyamán ezek egy részét szeretnénk is felvenni, s persze továbbra is keressük a fellépési lehetőségeket. Ezen a téren is alakulgat már szép lassacskán valami.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!