Kultúra

2016.06.22. 15:36

Göcseji hacacáré - Tánc, népviseleti tárlat, rekordkísérlet

Becsvölgye - Idén nyáron már negyedszer rendezik meg a Göcseji Hacacárét a Cserta Egyesület szervezésében.

Arany Horváth Zsuzsa

A becsvölgyei faluházban július 16-án, délután egy órától kezdődik a program, amelynek háziasszonya Börcsök Enikő színművésznő lesz. A látnivalók közül Hámori Sándor népviseleti gyűjteménye emelkedik ki, valamint az egyesület öt, és a Cserta Táncegyüttes tíz évét felidéző fotótárlat. Várják a jelentkezőket a dalos délutánra és a III. göcseji hétpróbára. Fél négykor kezdődik a zalai vendég tánccsoportok műsora, amit népviseleti bemutató szakít meg. Este a Kutyakölykök lép a színpadra. A kukoricatánccal, azaz a lakodalmas rekorddal kívánnak előrukkolni a szervezők, ezért minél többeket várnak a táncba, tájékoztatott Kiss-Molnár István, az egyesület elnöke. Magyar Rekord kísérlet során az egyszerre legalább 5 percig együtt táncolók mennyiségi rekordját szeretnék felállítani.

A szervezésben oroszlánrészt vállaló becsvölgyei Cserta Táncegyüttes 2006-ban alakult. Célja a néptánc hagyományok ápolása. Vezetője kezdettől fogva Kiss-Molnár István néptáncpedagógus. 2011-ben a táncosokból Kovács Ilona elnökletével alakult meg a Cserta Egyesület.

A táncegyüttes pedig évente önálló műsorral jelentkezik, részt vesz a megyében zajló néptáncos eseményeken, népszerűsíti Becsvölgyét, a Szegeket, Göcsejt. Az együttes a hagyományosan évente megrendezett Zala Megyei Néptánc Antológiára rendszeresen meghívást kap.

Az I. Zala Megyei Népi Gyermekjáték Fesztivált hagyományteremtő szándékkal indították útjára 2015-ben.

Göcseji Hacacáréval évről évre szeretnék a köztudatban tartani, bemutatni a zalai, göcseji népszokásokat, táncokat, dalokat, népművészeti termékeket, hagyományos ételeit illetve erre szeretnék ösztönözni a térségben működő népművészettel foglalkozó táncegyütteseket, népdalköröket, kézműveseket. A fórumra igény van, bizonyította a nézők száma az előző években is. A III. Göcseji Hacacárén 220 fellépő és 700 néző volt jelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!