Kultúra

2017.04.26. 15:25

Gondolkodtató jazz a színházban

Keszthely - Az országos Cseh Tamás Program segítségével április 13-án a Demeter Nuovo jazzformáció koncertezett a Balaton Színházban. SÉTA-programunk aranytollas diákírójától, Tar Júliától (Bibó-gimnázium, Hévíz) kaptuk az alábbi beszámolót.

SÉTA

Számomra különleges élmény volt, hiszen a dobos, Demeter László "Dodó" a nagybátyám.

A koncert apropója az új lemez volt, ami a Branstorming nevet kapta. (Nehéz pontosan lefordítani, az ötletbörze, ötletgyűjtés szavakat szokták rá használni.) Minden téma fellelhető rajta, ami ötletelés, vagy - ahogy a szerző fogalmazott - agyalás közben eszünkbe juthat: tér, idő, szeretet, otthon, barátság, világegyetem stb. Hozzám azért is áll közel ez az album, mert úgy érzem, minden szám más és egyedi rajta, mint amilyenek a gondolataink is.

Bori Viktor, Simon Plötzender, Lattmann Béla és Demeter László

Aki szeret résztvevőként is jelen lenni egy előadáson, az rögtön a koncert elején örülhetett, hiszen Tóth Árpád Esti sugárkoszorú című versét olvasta fel együtt a közönség, melyhez dobos kíséretet kaptunk. Ezt követően csatlakozott a többi zenész is, hogy előadják az első számot: Bori Viktor zongorista, Lattmann Béla basszusgitáros és Simon Plötzender trombitás. Dodó 2015-ben vette fel velük a lemezt Budapesten. A koncert különlegességét az adta, hogy Dodó - bár Ausztriában él - szülővárosa Keszthely, szinte minden nézőt személyesen ismert, a sorokban barátai is ültek. Egy koncert akkor jó, ha a zenészek is jóban vannak, szerencsére Bori Viktor (aki zenei vezetője, rendezője a lemeznek) és Lattmann Béla szintén régi barátai. Simon Plötzendert pedig Bori Viktoron keresztül ismerte meg. A szeretet és a barátság érződik, ezért is sikerülhetett olyan jól a koncert, ahogyan: a terem megtelt, Dodó pedig írhatta az autogramokat a lemezekre a koncert végén.

A Brainstorming Dodó harmadik lemeze, ahol szerzőként szerepel. Az első az 1993-as Roots (társszerzőként, az In Line zenekarral) a második pedig a 2011-es Danke Danke címet viseli. A lemezmegjelenések közt eltelt időben sem tétlenkedett: egyik személyes kedvencem a 2008-as karácsonyi lemez, amely a Trio.s.one nevű formációval készült, Christmas Lounge címmel. (Tavaly megjelent a második rész.)

Dodó örült, hogy Budapest, a németországi Passau és az ausztriai Reutte, illetve Innsbruck után Keszthelyen is sor kerülhetett a lemezbemutató koncertre. A személyes ismeretség miatt ezt érezte a legizgalmasabbnak és reméli, hogy a hallgatóság örült a zenéjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!