Kultúra

2016.09.29. 16:20

Görgényi István titokban festett képei a Gönczi Galériában

Zalaegerszeg – Rejtett képek ’56 címmel Görgényi István tatabányai festőművész (1917 - 1973) ötvenhat darab 1956-os tematikájú festményéből nyílt kiállítás csütörtökön a Keresztury VMK-ban.

Magyar Hajnalka

A kiállítótérben Beethoven Egmont nyitányának hangjai és korabeli recsegő rádiófelvételek teremtették meg a kellő hangulatot a tárlathoz, amely egyedülálló életműbe enged bepillantást. Görgényi István ugyanis egészen 1973-ban bekövetkezett haláláig rendületlenül festette az '56-os tematikájú képeket, a legnagyobb titokban.

Sümegi György, Rigó Erik, valamint dr. Gyimesi Endre a különleges kiállítás megnyitóján Fotó: Pezzetta Umberto

A vendégeket köszöntő dr. Gyimesi Endre kiemelte, az 1956-os forradalom 60. évfordulója, valamint a Keresztury VMK 35 éves jubileuma is predesztinálta az intézményt arra, hogy ilyen igényes, unikális tárlattal lépjen a közönség elé. Több szempontból is formabontó az élmény, hiszen a bemutatkozó művésznek halála után sokkal több egyéni kiállítása nyílt, mint életében. Az sem mindennapi, ahogy a zalai születésű vállalkozó, Rigó Erik 2006-ban kapcsolatba került az 500 darabos hagyatékkal, amiről csak a szakértői átvizsgálás során derült ki, hogy sok '56-os tematikájú művet is magába foglal.

Görgényi Istvánt hatalmas eltökéltség vezérelhette e drámai, tragikus hangvételű sorozat megalkotásában, hiszen akkoriban egyetlen „lázító" tartalmú plakátért is 3 év börtönt kaphatott az alkotó - utalt rá megnyitójában Sümegi György művészettörténész, az '56-os forradalom vizuális emlékanyagának avatott kutatója. Az évtizedekig egy pincében kallódó kollekció további érdekessége, hogy 7 alkotás fedő-festmény alatt rejtőzött, s csak a restaurálás során bukkant elő az eredeti tartalom. Az október 15-ig látogatható tárlat megnyitóját a Canterina Kamarakórus műsora színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!