Kultúra

2017.02.27. 12:34

Jubiláltak a nótázók - Tíz év alatt közel 250 fellépésen bizonyítottak

Gyékényes – A hétvégén közel 200 fős közönség előtt ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját „odahaza” a Gyékényesi Nótakör és Hagyományőrző Egyesület.

Pásztor András

Több mint két hónapos felkészülés, illetve szervezés előzte meg a hétvégi jubileumi koncertet, így nem csoda, hogy az egyesület tagjainak és a vendégeknek is felejthetetlen élményben volt része. után elérkezett a Gyékényesi

„Jó estét kívánok, megjöttek a gyékényesi nótások..." – énekelték harsányan a nótakör tagjai harmonika kísérettel bevonulásukkor. A közönség hosszan tartó tapssal köszöntötte a hazai fiúkat.

Ezt követően Kisiván István polgármester köszöntőjében a nótakörnek a falu életében betöltött fontos szerepét hangsúlyozta, majd kiemelte: Gyékényest az ország számos vidékén ismerték meg a fellépéseknek köszönhetően.

A gyékényesi nótakör tagjai és a jubileumra hívott fellépők Fotó: Miklós Tibor

Horváth Sándor alapító tag az eltelt 10 évet vette górcső alá. Mint mondta: ezidáig 84 helyszínen közel 250 fellépés van a hátuk mögött.

– Kedves emlék marad amikor Csurgón egy baráti felkérésre a 82 éves mamának eldalolhattuk kedvenc nótáját, ami könnyeket csalt az idős asszony szemébe – emlékeztek a tagok, mint ahogy arra is, hogy Badacsonyban a boros standoknál csak az első kancsó bor ára terhelte számlájukat. A magyar és külföldi turisták gyorsan lefedték az üres helyeket, csillogó vörös és fehér nedűvel, elismerésük jeleként.

Horváth Sándor igazi szakmai mérföldkőként említette a Népek Tánca-Népek Zenéje versenysorozatot, melynek keretében Harkányban arany, Szegeden kiemelt arany minősítéssel ismerte el a szakavatott zsűri a gyékényesi nótázók műsorát.

Az est során elsőként Fényes György, az 1984-es nótaverseny egyik győztese, illetve Budai Beatrix, a Magyar Nóta Olimpián az Év Énekesnője címmel kitüntetett előadó szórakoztatta a népes közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!