Kultúra

2010.06.09. 07:28

Gyerekek "írják" Tölgyesi Lívia könyvét

Az ünnepi könyvhét és a 9. alkalommal megrendezett megyei gyermekkönyvnapok vendégeként találkoztak a minap a diákok (és mi is) Tölgyesi Lívia íróval.

Sinkovics Eta

 

- Az erkölcsi nevelés elkötelezettjeként meggyőződésem, minden ember alapjában véve jó. Ha elő is fordulnak botlások, nem feltétlenül rossz szándékból történnek meg a dolgok. A könyvemet is ennek szellemében írtam. Tízéves főhőse csak kicsit kölcsönvesz egy horgászbotot, ami eltörik és máris készen van a baj. Hogyan oldja meg a helyzetet...? - vázolta műve kiindulópontját az író.

- A legtöbb elsőkötetes szerző avval küzd, hogy nehezen talál kiadót.

- Valóban, magam is több helyen jártam, de mivel számos kiadó költségvetését megnyirbálták, nem tudták vállalni a könyvem megjelentetését. Ám a szerencse mellém szegődött, amikor a nyomdában találkoztam egy megrendelővel, akinek meséltem a könyvemről. Megnézte, beleolvasott, és azt mondta, kiadja, mert jónak találja, hogy nem csak a szöveg gyermekközeli, hanem a rajzok is segítenek olvasóbaráttá tenni. Így aztán a Pilis-Print Kiadó gondozásában lát napvilágot az augusztusban megjelenő, felnőtteknek szóló Álkirálynő című regényem és a Matyesz és Lilla folytatása is.

- Úgy tudjuk, utóbbihoz a gyerekek segítségét kéri...

- A félreértések elkerülése végett, az én történetem már készen van. Nem másoktól akarok ihletet meríteni, hanem az olvasásra nevelés mániámat szeretném kiélni. Ezért arra gondoltam, aktivizálják magukat, alkossák meg saját elképzelésüket, legyenek kreatívak s két-három oldalon írják le, hogyan folytatnák ők a cselekményt... A kiválasztott epizódot egy az egyben beleillesztem a következő könyvembe, és természetesen feltüntetem a társszerzőt, névvel és az iskola megjelölésével. Ugyanígy várom a kis illusztrátorok rajzait is. Már sokak fantáziáját megmozgatta a lehetőség, s aki ezután kap kedvet, még július 31-ig elküldheti saját variációját. A legjobb írás, illetve rajz kiválasztásában zsűri lesz segítségemre.

 

Tölgyesi Lívia azt most még nem tudja, a gyermek- vagy a felnőttregények mellett kötelezi-e el magát, egyelőre mindkettőhöz kedvet érez.

Tölgyesi Lívia azt most még nem tudja, a gyermek- vagy a felnőttregények mellett kötelezi-e el magát, egyelőre mindkettőhöz kedvet érez.

- A gyermekirodalmat nem szeretném abbahagyni, mert azt gondolom, a mai fiatalok azokat a szemléletbeli, viselkedésbeli alapokat adják tovább utódaiknak, amiket most megszereznek. Bár sajnos a felnőttek világában is elhanyagolt terület az erkölcsi, etikai vonal. Akarunk-e jók lenni, jó példát mutatni, szeretnénk-e példaképek lenni...? Ezek azok a kérdések, amelyekről írni szeretnék, de természetesen nem direkt módon, hanem regénybe szőve, kalandokkal és humorral fűszerezve.

 

 

NE CSAK KÜLFÖLDI SZERZÔK MÛVEIT

Tölgyesi Lívia úgy látja, a mai magyar gyermekirodalom sok értéket közvetít és hordoz magában, jó gyermekkönyv-íróink vannak. Éppen ezért a pedagógusok figyelmét is fel kellene hívni arra, hogy olvasmányként ne mindenáron külföldi szerzôk mûveit ajánlják a diákoknak, hanem a hazai könyvek közül válasszanak. Mint mondta: „Hiszen van Böszörményi Gyulánk, meg Nógrádi Gáborunk, Bódai-Soós Juditunk és még sorolhatnám, akik ismerik a mai gyerekek mai problémáit.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!