Kultúra

2015.11.20. 14:14

Háború gyermekszemmel

Az egyik online videókölcsönző forgalmazásában jelent meg a Beast of No Nation. A cég ezzel lépett ki a filmes piacra, és soha jobb kezdést: az alkotás mestermű lett.

Péter Zsombor

Egy névtelen afrikai országban járunk, ahol polgárháború dúl. A tízes évei elején járó Agu (Abraham Attah) a körülményekhez képest boldog családban él, ám menekülniük kell. A fiú azonban a városban ragad, apját és bátyját kivégzik, neki viszont sikerül kereket oldania. Menekülése során találkozik a lázadók egy csoportjával, és katonának áll, hogy az igazságért harcoljon.

Cary Joji Fukunaga rendező a legkitűnőbb Jane Eyre adaptációval és a nagy sikerű True Detective első évadával szerzett hírnevet, de tehetsége most bontakozott ki eddig a legjobban. A filmet operatőrként is jegyző Fukunaga beállításai elképesztő képeket, zseniális egysnittes jeleneteket eredményeznek, de a mesés külcsín alatt az igazi érték a tartalom.

Valószínűleg mindnyájan hallottunk az afrikai kontinensen uralkodó állapotokról, ennyire naturalistán és valósághűen viszont még sohasem láthattuk. Agu kálváriájának a néző is részesévé válik, s szembesülhet a háború poklával. A lázadók karizmatikus vezetője (Idris Elba, aki Oscar-esélyes alakítást nyújt) mesterien manipulálja a fiatalokat, majd lelketlen gyilkosokká próbálja degradálni őket. A gyermeki ártatlanság mégis afféle halvány reménysugárként pislákol.

Idris Elba Oscar-esélyes alakítást nyújt

A Beast of No Nation igazi lélekgyilkos alkotás, ami kikezdi a néző tűrőképességét, mégsem vagyunk képesek felállni a székből, annyira magával ragad az atmoszféra. A bedrogozott, félelmet nem ismerő kisfiúk látványa beleég az agyunkba. Teljesen átélhető és hihető, hogy ezek az alig 10 éves kölykök, vezetőjük parancsára bárkit kivégeznek.

Ebből az alapanyagból egy roppant szentimentális dráma is kisülhetett volna, ahol „hollywoodi" módszerrel bemutatják a harmadik világ egy szeletkéjét, de Fukunaga inkább tényeket közöl. S e tények bár szörnyűek, a rendező kerüli a hatásvadászatot, tudja, hogy Agu történetében semmi szükség nincs rá.

Lehet, hogy a végére kicsit elfárad, de a Beasts of No Nation így is az év egyik legjobb filmje. Lehengerlő, brutális és torokszorító utazás, ami óriási hatást gyakorol az emberre. Egy háborúellenes háborús történet olyan perspektívából, ahogy eddig még nem láthattuk.

Nincs kétségem afelől, hogy évek múltán Fukunaga filmjét egy lapon fogjuk emlegetni az Őrület határánnal, az Acéllövedékkel vagy épp az Apokalipszis mosttal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!