Kultúra

2017.02.28. 19:10

Frigyre léptek a babák - Egyedi szokással farsangoltak Csesztregen

Csesztreg - Kevés település van, amely egyedi farsangi szokással büszkélkedhet. Csesztreg ezen falvak sorába tartozik.

Gyuricza Ferenc

A községben ugyanis húshagyókedden - vagy ahogy a helybéliek mondják: húsajókedden esketik Varga János babáit. A két szalmabábut egy szekérkerékre erősítették, s a frigy megkötése után lovas szekér, illetve később traktor mögé kötve hordták körbe a faluban.

A délutáni ceremóniát rengetegen tekintették meg, gyerekek és felnőttek, jelmezesek és bámészkodók egyaránt. Az anyakönyvvezető szerepét ezúttal is a színjátszókör vezetője, Bedő Róbert vállalta el.

Bedő Róbert, a csesztregi színjátszókör vezetője esketi a babákat
Fotó: Gyuricza Ferenc

- A nyolcvanas évek végén volt egy helyi kiadvány, abba gyűjtöttük össze a Csesztreggel kapcsolatos régi történeteket - idézte vissza a programot szervező Falubarát Egyesület titkára, Kopecskóné Kocsis Judit. - Csóbor Lajos bácsi beszélt arról, hogy Varga János babáinak esketése még a hatvanas években is szokás volt a faluban. Az eredete pedig a XX. század elejéig nyúlik vissza, az ezermester Varga János akkoriban készítette el a babákat.

Kopecskóné Kocsis Judit hozzátette: a Falubarát Egyesület először 1989-ben elevenítette fel a hagyományt, akkor a község anyakönyvvezetője, a már nyugdíjas Szabó Margit adta össze a babákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!