Kultúra

2015.04.20. 16:09

Hagyományőrzés hivatásszerűen - Hetente két órán át foglalkoztak a szövéssel Hácskó Imréné

Lenti - Feléledt a hetési szőttes készítésének hagyománya Hácskó Imréné népi iparművész műhelyében.

Korosa Titanilla

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Lenti és Térsége Turisztikai Egyesület kezdeményezésére nyílt napon ismerkedhettek meg az érdeklődők a szőttes készítésével. Januárban aztán tanfolyam is kezdődött, amin végül négyen sajátították el a fortélyokat. A résztvevők közül hárman szövőszéket is vásároltak már maguknak és komolyabban is foglalkozni kívánnak ezzel a mesterséggel.

- Heti egy alkalommal találkoztunk minden jelentkezővel, egyesével foglalkoztam velük két-két órát - mondta Hácskó Imréné. - Ennyi idő elég volt ahhoz, hogy megtanulják a sima vászonszövést, a befűzést, mintaszedést és persze a gyakorlat mellett az elméleti oktatás sem maradt el - tette hozzá. - Minden résztvevő igyekvő és ügyes volt, szép dolgok készültek a kezük alatt. Bízom benne, hogy folytatják ezt a hagyományt és a munkát, amihez sok kitartás kell. És persze függ a piac befogadó képességétől is, hogy ki mennyire lesz benne sikeres.

A zalalövői Kovács Marietta figyeli a szövőszék működését a nyílt napon, mellette Hácskó Imréné a többi érdeklődővel. Fotó: Kósa Róbert

A lenti Párduczné Vörös Katalin az egyik, aki elvégezte a tanfolyamot. Nemrég vásárolt szövőszéket, amit Hácskó Imrénével közösen állítottak be a szövéshez.

- Jól éreztem magam az órákon, sokat tanultam, de az igazi kihívást az önálló munka jelenti majd - mondta Párduczné Vörös Katalin, aki a jövőben hivatásszerűen szeretne foglalkozni a hetési szőttes készítésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!