Kultúra

2017.05.04. 15:18

Hálót szőnek hagyományból - Jelentős támogatást kap két zalai egyesület

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Zalai Táncegyüttes Egyesület egyaránt 8-8 millió forintot kap a Hagyományok Házával közös programjaira.

Magyar Hajnalka

A közös munka megindulását csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be dr. Kelemen László, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója. Kitért rá, mivel a néphagyományok eredeti környezetükben pusztulnak, az örökség továbbéltetése az intézményekre vár, az apáról fiúra szálló tudásátadás szerepét pedig a tanárról diákra szálló ismeret kell hogy átvegye. Mindez csak úgy válhat élővé, ha a Hagyományok Háza hálózati kapcsolatokat épít ki a vidékkel. E munkájukhoz alapot teremt, hogy a Hagyományok Háza tavaly kiemelt nemzeti intézményi rangot kapott. Megkezdték hát a helyi és Kárpát-medencei hálózat kiépítését, mely munka egyelőre nyolc megyében indult el.


A hangversenyteremben megtartott sajtótájékoztató a Zalai Táncegyüttes ifjú tagjainak produkciójával kezdődött

Az állami intézmény Zala megyében a civil szféra két jól működő egyesületét választotta partnerül. A Zala Megyei Népművészeti Egyesülettel már 15 éve, megalakulásuk óta együttműködnek, ám most új fejezet nyílt a közös munkában. Mint az egyesület elnöke, Skrabut Éva elmondta, nagy örömmel fogadták a lehetőséget, s együtt jelölték ki a közös program pilléreit. Ezek közül a legfontosabb az akkreditált képzések szervezése, melyekből a kosárfonás és a fafaragás már be is indult Reszneken, illetve Zalaegerszegen. Ugyancsak kiemelt pont éves munkatervükben a már tevékenykedő alkotóközösségek működtetése, a pályázatokon való szereplés ösztönzése és segítése, játszóházak, mesterségbemutatók, vándorkiállítások szervezése. Őszre pedig konferenciát terveznek a szakképzés népi kézműves szakmákat érintő új lehetőségeiről.

Rácz Petra, a Zalai Táncegyüttes Egyesület elnöke ugyancsak beszámolt terveikről, melyek koordinátora Varga János, az együttes vezetője. Kezdésként találkozóra hívták a megye táncegyütteseinek képviselőit, az eszmecsere gyümölcsözőnek bizonyult. A program keretében már két táncos továbbképzést szereztek, ami nagy sikert aratott. Hátrányos helyzetű, illetve roma gyerekek szakmai segítése, táborok, táncházak szervezése ugyancsak része vállalt teendőiknek.

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület rögtönzött kis tárlaton mutatta be a közös munka első eredményeit
Fotó: Magyar Hajnalka

A sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő is kifejtette támogató álláspontját a hagyományőrzés új lehetőségeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!