Kultúra

2016.06.27. 12:26

Harmóniában

A zalaegerszegi evangélikus templom vasárnap délutáni zenés áhitatán a budapesti Nharmónia énekegyüttes szolgált. Bali Dániellel, a zeneakadémistákból álló együttes zalaegerszegi vezetőjével beszélgettünk fellépésük előtt.

Matyovszky Márta

- 2013-ban volt már egy együttesem, de nem profikból, mint a mostani, 2015-ben egyetemistákból szervezett új formációnk.

- Hogy keres az ember tagokat egy alakuló együttesbe: kitesz egy hirdetést az egyetemi faliújságra, hogy ilyen és ilyen hangfekvésű énekeseket keres, és ekkor meg ekkor van a meghallgatás?

- Nem, énekelünk több együttesben is, ahonnét ismerjük egymást, és ha úgy látom, hogy valaki szakmailag és társasági szempontból is jó, akkor megkérdezem, van-e kedve, ráér-e a próbaidőpontban, és ha igen, akkor megkezdjük a közös munkát.

Dobos Dániel, Bartal Ágnes, Kaposi Benedek, Viszkeleti Júlia, Bali Dániel, Ladvenicza Éva, Zsugyel Kornél

- Mondja, hogy szinte mindenki tagja más együttesnek is. Világítsa meg, kérem, mi a fantázia az ilyenfajta – 5 fős - kamaraéneklésben?

- A legtöbb kórus élén egy karvezető áll, aki egyben a művészeti vezető. Ő tehát nem énekel. A mi énekegyüttesünkhöz hasonló műfajnál nincs ilyen vezető, nincs aki dirigál, hanem együtt énekelünk, és figyelünk egymásra.

- Ez azt is jelenti, hogy egyenrangúak az együttes produkcióinak kialakításában is?

- Eleinte én voltam, aki javaslatokkal álltam elő, de aztán a közös munka során mind a műsor kialakításában, mind az előadások kivitelezésében, megoldásaiban mindenki partnerré vált.

- Feltételezem, hogy bár örömükre is szolgál az együtt éneklés, de azért pódiumra is akarnak állni. Mi határozza meg a műsorpolitikájukat?

- Elsősorban az együttes tagjainak hangfekvése, mert nincs olyan sok darab két szopránra – mint akikkel mi most együtt dolgozunk. De van más szempont is, van egyházzenei összeállításunk, vagy a mostani műsorunk francia szerzők műveire fűződik fel.

- Régebben By Heart volt az együttes neve, miért változtattak?

- Két jelentése is volt korábbi nevünknek: jelenti azt, hogy fejből, de azt is, hogy szívből. Egyik hangversenyünket kotta nélkül, kívülről - és kirobbanó sikerrel - énekeltünk, azért, hogy minél élményszerűbb legyen az előadásunk. Most sem papírkottát használunk, hanem táblagépeket. Azt is jelenti, hogy szívből szól a dal, mély érzéseket közvetítünk a hallgatók felé. Az angol szót akartuk lecserélni, és az enharmóniából származtattuk új nevünket, ami ugye annyit jelent, hogy bár ha lekottázzuk, akkor két különböző hangjegyet látunk, de az énekléskor ez azonos frekvencia, ugyanaz a hang szólal meg.

- Kik az együttes tagjai?

- Dobos Dániel kontratenor, zeneszerzésszakos, sok nemzetközi zeneszerzői versenyen volt már sikeres. A kontratenor férfi által énekelt, de a női altnak megfelelő hangfekvés, az angol egyházzenében volt és van is kultusza. Két szopránunk van, Viszkeleti Júlia a mezzo szólamokat énekli, Bartal Ágnes a szopránt, ők csoporttársak, karvezetés, ének-zene szakosok. Magam tenor vagyok, zeneismeret, ének-zene szakos, de hogy őszinte legyek informatikai megoldásokkal szeretek foglalkozni, ami természetesen mindig zenei tematikájú. Rácz Ambrus basszus, egyházzenész – őt elfoglaltsága miatt a mostani koncertünkön Kaposi Benedek karmester szakos társunk helyettesíti.

- A mai műsoruk többségében francia nyelvű – erre hogy készültek fel?

- Magam fordítottam le a szövegeket, és igyekszünk autentikusan kiejteni. Fontos, hogy tisztában legyünk a szöveg tartalmával, csak akkor lehet hitelesen énekelni.

- Hogy kerülnek a fellépések színhelyei?

- Személyes kapcsolatok révén. A legjelentősebb helyszín talán a MüPa volt, ahol februárban a vidám, humoros tematikájú „Hangulat” koncertsorozat egyik előadásaként szerepeltünk, telt ház előtt, és nagy sikerrel.

- Mik a terveik?

- Olyan műveket akarunk előadni, melyek számítanak – számunkra nagy művek- akár a reneszánsz akár a romantika időszakából – figyelembe véve persze a hangi lehetőségeinket. Törekszünk ritkán, vagy soha nem hallott művek interpretálására. Mind itthon, mind külföldön szeretnénk fellépni - szívesen turnéznánk is-  arra vágyunk, hogy éneklésünk szélesebb hallgatóság számára is örömet adhasson. Minthogy az együttessel kapcsolatos összes funkciót – menedzselés, művészeti vezetés, közösségkapcsolat, éneklés – magunk látjuk el, szükségünk van minden olyan önkéntes támogatói segítségre, mint amit korábbi szolfézstanárnőm, Ladvenicza Éva részéről élvezünk, aki a decemberi kertvárosi templomi szereplésünkkor, s ma is magára vállalta a műsorvezetés feladatát.

A képzett hangok, a magas muzikalitású fiatalokból álló, összeszokott együttes elbűvölte a hallgatóságot, Lassus, Machaut, Dufay, Josquin des Prez, Debussy, Ravel és Poulenc művei értő, disztingvált interpretátorokra akadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!