Kultúra

2016.08.24. 18:30

Hernádi Gyula emlékét idézve

Sokak kedvenc írója, Hernádi Gyula kilencven évvel ezelőtt született Oroszváron, s 2005. július 21-én hunyt el (78 évesen) Budapesten.

Arany Horváth Zsuzsa

Érettségi után, 1944-ben a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem hallgatója lett, azonban a háború megszakította tanulmányait. Leventeként került orosz hadifogságba, a Krím félszigetre, ahonnan csak 1947-ben térhetett haza. Ezután többféle tanulmányba is belefogott, népi kollégista is volt. 1950-től vállalati közgazdászként dolgozott a Városépítési Tudományos és Tervező Intézetben. 1970-től a Huszonötödik Színháznál, majd a Népszínháznál, később a kecskeméti Katona József Színháznál volt dramaturg, illetve művészeti vezető. 1991-től a Független Magyar Írók Szövetségének az elnöke volt.

Hernádi Gyula
Fotó: archív

1954 óta jelentek meg írásai a Csillag -ban, a Dunántúl -ban és a Jelenkor -ban. Forgatókönyvírója Jancsó Miklós filmjeinek, az 1964-ben bemutatott Oldás és kötés volt az első közös filmjük. Hernádi Gyula 77 arca címmel portréfilmet készített róla 2004-ben a Duna Televízió

Szokatlanul gazdag életművet hagyott hátra, csak néhány cím a műveiből: A péntek lépcsőin (kisregény), Deszkakolostor (elbeszélések), Sirokkó (regény), Falanszter (dráma), Vörös rekviem (regény), Jézus Krisztus horoszkópja (elbeszélések), Szép magyar tragédia (dráma), Vitam et sanguinem (filmregény), Jancsó Miklós szeretői (regény), Lélekvándorlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!