Kultúra

2016.01.20. 16:42

Hitler lázálma - A Mein Kampf kritikai kiadása

Hitler gyűlöletkeltő könyve, a Mein Kampf évtizedeken át be volt zárva a „történelem méregszekrényébe”: tilos volt kiadni.

Benyó Marianna

A nemzetiszocializmus idején több mint 10 millió példányban jelentették meg a szerző hazugságokkal és féligazságokkal teli, a zsidók ellen gyűlöletpropagandát folytató pamfletjét. (Mellékesen ez a könyv később milliomossá tette a „Führer"-t, mert kitalálta, hogy a birodalmi kancellárnak a jövedelme után nem kell adót fizetnie.)

A könyv kiadásának jogával rendelkező Eher Kiadó jogutódja 1945 után a Bajor Szövetségi Tartomány lett. Ez év januárjától viszont megszűnt a könyv szerzői jogvédelme. A politika úgy döntött, a pamflet terjesztését a jövőben is meg fogja akadályozni, mivel Hitler írása nemcsak gyűlöletet szándékozott kelteni bizonyos vallási csoport ellen, hanem erőszakos és önkényes fellépésre is buzdít velük szemben, kimerítve evvel egy nép, (népcsoport), vallási kisebbség elleni gyűlöletkeltés jogi fogalmát.

A könyvhöz egyébként régóta hozzá lehet jutni: árulják az interneten, könyvkereskedésekben, kikölcsönözhető könyvtárakból.

A Bajor Szövetségi Tartomány rövid ingadozás után úgy döntött, hogy nem adja címerét a Hitler-könyv fedőlapjára, Hitler elméjének szüleményére, azaz nem adja ki a hírhedt könyvet.

A neves történészekből álló müncheni Legújabbkori Történelmi Intézet igazgatója, Andreas Wirsching viszont eltökélte magát a kiadás mellett. Az intézet munkatársai mondatról mondatra kielemezték a könyv szövegét, jegyzeteket írtak Hitler kijelentéseihez. Három évig dolgoztak a kritikai kiadáson. Az 1948 oldalas, kritikai jegyzetekkel ellátott könyvet szembeállítják a józan tényekkel, leleplezve a diktátor hazugságait és tévedéseit.

- A Mein Kampf sok hazugságot tartalmaz, ráadásul csak úgy hemzsegnek benne a féligazságok - mondta az intézet igazgatója. - A féligazságok még a hazugságoknál is veszélyesebbek, mert nehezebb leleplezni őket - szögezi le a projektet vezető igazgató.

Több mint 3500 jegyzet olvasható az eredeti szöveg mellett és alatt. A müncheni intézet nagy hiányt pótolt ennek a könyvnek a kiadásával. Hitler többi írását már rég kielemezték a kutatók, de a propagandaműnek nem volt tudományos kiadása. Most viszont eljött a kellő pillanat a könyv tudományos feldolgozásához és a kutatás eredményének az ismertetéséhez, mert a németországi demokrácia mára már elég érett ahhoz, hogy kibírjon egy ilyen könyvet - hangoztatták a szakemberek. De bizonyos ellenállással azért mégiscsak meg kellett küzdeniük.

Igaz ugyan, hogy a könyv újrakiadása fájdalmas emlékeket idéz fel a holocaust áldozatainak a hozzátartozói és a túlélők számára, de az elemző tudományos munka az áldozatok és a megaláztatásokat elszenvedők emberi méltóságának a tiszteletét is jelenti - mondja az igazgató.

A müncheni intézet olyan könyvet szándékozott létrehozni, ami elhatárolódik a Mein Kampf kereskedelmi vagy politikai szempontú, ideológiailag motivált újrakiadásától. A mai olvasó pedig már tudatában van annak, hogy a könyvnek hatalmas tévedéseket kellett tartalmaznia, mivel addig elképzelhetetlen kegyetlenségekbe torkolltak a „Führer" tervei!

A német szövetségi tartományok igazságügyi miniszterei megegyeztek abban, hogy a könyv publikálása a kiadási jog lejárta után is tilos marad. A Német Szövetségi Alkotmányvédelem szerint a harmadik birodalom szereplőinek a jelentősége ma már jóval csekélyebb a szélsőjobb szemében, mint akár 20 évvel ezelőtt is volt, ezért antihumánus, katasztrófához vezető elképzelései ma kevésbé veszélyesek, mint évtizedekkel ezelőtt lehettek volna.

A könyvet a könyvesboltok nem állítják ki, de megrendelésre meghozatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!