Kultúra

2017.05.24. 17:10

Hősök és/vagy áldozatok voltak? - Megelevenedett a zalai honvédek sorsa

ZALAEGERSZEG Háborús naplók, visszaemlékezések, harctéri fotók és a történészek sokéves kutatómunkája nyomán elevenedett meg szerdán azon zalai honvédek egyéni sorsa, akik a második világháborúban harcoltak.

Arany Horváth Zsuzsa

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Zala Megyei Levéltára a honvédelem és a 2001 óta ünnepelt, közelgő hősök napjához illeszkedve tartotta meg szerdán a városi díszteremben a Zalai honvédek a második világháborúban 1940-1945 alcímű tudományos konferenciáját, amelynek segítségével hősi halált halt, vagy a hadifogságból csak sokára hazajutott zalai katonáknak állítottak emléket.

Az emlékülést Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntötte, felidézve a témában eddig a város támogatásával megjelent könyveket, és saját nagyapja alakját is, aki részt vett az erdélyi bevonulásban. Ezután dr. Szabó Csaba, az MNL zalai származású főigazgatója egyebek között arról szólt, hogy tárgyalásokat folytatnak a 400-600 ezer magyar hadifogoly kartonjainak Moszkvából való hazaszállításáról. Majd Kun Szabó István vezérőrnagy, miniszteri biztos szögezte le, a parancsot teljesítő katonák világszerte egy nagycsaládot képviselnek, nem ellenségei, csupán ellenfelei egymásnak, akik sokszor az életükkel fizetnek a hazát védő harcokban.

A második világháború zalai honvédeiről szóló történeti konferencia előadóinak és vendégeinek egy csoportja az emlékülés elején: Sőregi Zoltán, Bekő Tamás, Kaltróy István, Molnár András, prof dr. habil Szakály Sándor, Illésfalvi Péter és dr. Szabó Péter DSc fotó: Katona Tibor

A konferencia különleges pillanatai közé tartozott, amikor az erdélyi bevonulásban részt vevő és a Don-kanyarnál is harcoló Kaltróy Antal (1898-1943) alezredes unokája, a budapesti Kaltróy István és Molnár András, a megyei levéltár igazgatója bemutatta azt az iratokból, fotókból, tárgyakból álló kiállított hagyatékot, melyet a leszármazottak a megyei levéltárnak adományoztak.

A történész előadók között Sőregi Zoltán, dr. Szakály Sándor, Illésfalvi Péter, Bekő Tamás és B. Stenge Csaba egy-egy honvéd és főtiszt (Oszlányi Kornél vezérőrnagy) életútját mutatta be naplók, források feldolgozásával. (Molnár András előadásának írott változatát szombati számunkban olvashatják.) Dr. Szabó Péter hadtörténész a 47/III. honvéd zászlóaljról szólt, amely 1941-ben vonult be Ukrajnába.

A Kiss Gábor könyvtárigazgató elnökletével zajlott, számos új nézőpontot is felvillantó, s a második világháborúban harcoló zalai honvédeknek tudományos szempontú elégtételt adó konferencián a hallgatóság soraiban a hősök vagy áldozatok leszármazottai is helyet foglaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!