Kultúra

2016.07.20. 17:37

Ikonokat festenek

Gyenesdiás –Nem csak művészi tevékenység, a lelket is gazdagítja - vallja az ikonfestő tábort vezető görögkatolikus lelkész.

Keszey Ágnes

Már hagyomány Gyenesdiáson, hogy nyaranta egy hétig a Debrecen mellől érkező  Zolcsák Miklós segítségével az ikonfestészet rejtelmeiben merülhetnek el az érdeklődők. Vannak évről - évre visszajáró alkotók, az idei táborban viszont főként kezdők vesznek részt. A táborvezető mindig a közösséghez  igazodva választja ki az alkotótábor fő témáját.

- A régebbi ikonfestők hoznak valamilyen témát, akár egy ünnepel kapcsolatosan, akár egy szent ikonképét, melyet egyénileg készítenek el. A többség Jézus arccal és  Mária ikonnal kezd - tudtuk meg Zolcsák Miklóstól.

Zolcsák Miklós segítségével ismerkednek az ikonművészettel a tábor résztvevői:  Erdős Zsoltné, Nagy Gizella és Marosi Judit Fotó: Keszey Ágnes

Az ikonfestésnek a hosszabb időt igénylő hagyományos változatát kicsit felgyorsította a táborvezető.

- A hagyományos technika ebbe a néhány napba nem férne bele. Maga az alapozás már két napot vesz igénybe, s még számos folyamat követi. Én annak a híve vagyok, hogy ha eljönnek, áldozatot hoznak, akkor legyen sikerélmény, legyen gyümölcse a munkájuknak. Az a legrosszabb, ha nem fejeződik be, félbemarad, nem szentelődik meg. Ezért előre lealapoztam a fatáblákat.

A tábor egyben lelkigyakorlat is minden nap szentmisével kezdődik, van  elmélkedés és közös imádság is.

- Az ikon nem csak szakrális tárgy, funkciót is ad az ember életébe. Elgondolkoztat a transzcendicáról Imádságra sarkall, isteni élményt akar adni számunkra. Egy szép ikon az esztétikumot növeli az emberben. Megnyitja a szívet-lelket - vallja Zolcsák Miklós, s hozzáteszi: arról se feledkezzünk el, hogy minden ember Isten ikonja.

Az egy hét alatt elkészült, megszentelt saját alkotást majd mindenki hazaviheti, ám előtte még a hétfőn, a Községházán nyíló kiállításon a nagyközönség is megtekintheti az ikonokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!