Kultúra

2017.02.13. 17:05

Író-olvasó találkozó Berkes József zalabaksai költővel

Zalaegerszeg - Nem csak a Hortobágy poétájának nőtt anno virág a szívében, a Kerka-patak táján, a Hetés-Göcsej vidékén gürcölő mezőgazdásszal is előfordult.

Fincza Zsuzsa

Berkes József 63-65 évesen kezdte el igazán a betűvetést. Mondhatjuk úgy is: miután a "magvetést" abbahagyatták vele azzal, hogy munkanélkülivé tették közel a nyugdíjhoz. (A Tűz voltam című kötetet és alkotóját 2015-ös megjelenésekor hasábjainkon is bemutattuk.) A napokban újra mesélt az életéről verseskötetének zalaegerszegi bemutatóján.

- Az irodalomszeretet végigkíséri az életemet. Agrár területen tanultam tovább, technikusi, üzemmérnöki képzések után mezőgazdasági üzemekben dolgoztam. Utoljára a zalabaksai téeszben, de a többivel együtt anno azt is letörölték a föld színéről. Nem volt könnyű munkát keresni, mondhatom, munkanélküliként mentem nyugdíjba.

Berkes József mellett jobbra Salamon Károlyné és Papp Ferenc, a zalabaksai, balra Mrakovics Miklósné, Pusztai Napsugár és Kulcsár Teréz, az egerszegi kertbarát kör tagjai Fotó: Fincza Zsuzsa

Persze nem csak emiatt kapott önálló fejezetet a kötetben a társadalomkritika. Megjelenik a versekben a mélyszegénység: - "Nincs kenyérkereső, így kenyér sincs az asztalon." "Amikor három krumpliból és száraz,/ kukában talált szalonnabőrből két család főz levest, a felnőtteknek csak üres lé jut.". De kirajzolódik korunk "rákfenéje" is: - "Ha új projekt jelenik meg, viszket sokak marka,/ mert itt az újabb konc, mit széjjel téphet"

A felelős kiadó maga a szerző, kiadóként a Zalabaksai Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület szerepel, a találkozót a Zalaegerszegi Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület szervezte.

A kötet az egyéni érzésekről, az idősödő ember gondolatairól, vívódásairól, az emlékekről, a szerelemről, a családról, a gyermekekről, az unokákról, az elmúlásról is szól. "Tűz voltam,/ Hatalmas lángolás./ Ma még meleg vagyok,/ Hamu alatt nyugvó parázs./ Ne öntsetek rám vizet,/ Magamban is elhamvadok."

Berkes József önéletírásával is elkészült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!