Kultúra

2017.07.19. 13:53

Irodalmi utazás téren és időn át - Az Arany-busz Keszthelyen kezdte meg körútját

Akár Arany János Toldijának is képzelheti magát a látogató egy kis időre egy interaktív tárlaton. A 200 éve született költő életét és műveit bemutató Arany-busz (felvidéki útja után) Keszthelyen kezdte meg magyarországi körútját.

Keszey Ágnes

Arany műveinek főhőseit ábrázoló jegyet kap a látogató (de a belépés ingyenes), melyet aztán a busz automatáján érvényesít és kezdődhet a múltbéli és irodalmi utazás. A A Petőfi Irodalmi Múzeum különleges vándorkiállításán - mely Keszthelyen, a Helikon kastélymúzeum udvarán  még ma kora estig várja az érdeklődőket -  számos interaktív elem segíti az ismerkedést Arany János életével, munkásságával és műveivel: számos versre, sok-sok idézetre találnak a  látogatók.

–Az Ágnes asszony,  A walesi bárdok, a Tetemre hívás, a Szondi két apródja vagy a Családi kör legalább egy-egy sora biztosan sokaknak a fejében él. De ezen kívül még sok más Arany-szöveget is lehet olvasni. Lehet műveinek feldolgozásával készült filmeket és irodalomtörténészekkel készült interjúkat nézni.  Valószínűleg kevesen tudják, hogy Arany János maga is próbálkozott zeneszerzéssel. Kottáinak alapján készült modern jazz -és világzenei feldolgozásával remek zenészek nyúltak Arany kompozícióihoz: ezeket  meg is lehet hallgatni - mutatta be a tárlatot Szilágyi Judit, a PIM muzeológusa.

Az országjáró  buszban berendezett tárlaton  számos interaktív elem is várja az érdeklődőket, melyeket   a  gyerekek is örömmel kipróbálnak.

- Talán a legnépszerűbb a Toldi-erőjáték. Egy erőkart kell húzogatni és az instrukciókat követve a Toldi által végrehajtott erőgyakorlatokat lehet megpróbálni teljesíteni: a petrencés rúdemelést,  malomkődobást,  farkasokkal verekedést, a cseh vitéz legyőzését és a bika befogását.

S az igazán erőseket  a busz mellett igazi malomkő és petrencerúd is várja, s ha elfáradtak a próbákban. leheveredhetnek az Arany-művekhez készült illusztrációkkal díszített nyugszékek valamelyikében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!