Kultúra

2017.07.18. 16:45

Játszani mindennel lehet - Népi olimpián mérkőzött meg a két táborból verbuválódott tíz csapat

BECSVÖLGYE Repül a gumicsizma, ki tudja hol áll meg, s kit hogyan talál meg? A költői kérdésre azonnal érkezett a felelet kedden a népi játékok becsvölgyei olimpiáján, ahol az egyik sportszám volt a csizmarúgás, mégpedig ülve és hátrafelé.

Arany Gábor

Ezért aztán akadt, akire a nagy lendülettel útjára indított lábbeli azonnal visszahullott, s volt, akinél a 10 méteres mérőszalag sem volt elég az eredmény felvételéhez. A Göcseji Múzeum szervezésében tartották meg tegnap a becsvölgyei faluháznál a népi játékok olimpiáját. A II. Göcseji Dombérozó programjára tíz, öt-öt fős csapat nevezett be. Köztük a megyeszékhelyen tanyázó Kárpát-medencei ifjúsági tábor résztvevői.

Karikahajtás bottal, a feladat sokaknak szerzett nehéz, ám vidám pillanatokat Fotó: A szerző

Immár ötödik alkalommal szervezték meg ugyanis az egyhetes összejövetelt hatvan határon túli általános és középiskolás magyar diák és kísérőik számára, tudtuk meg a szervezői és házigazdai feladatot ellátó Sümegi László megyeszékhelyi önkormányzati képviselőtől, a vendégek szállását biztosító zalaegerszegi városi kollégiumok igazgatójától. A felvidéki Dunaszerdahely, a kárpátaljai Beregszász, az erdélyi Barót, valamint Nyárádszereda és Marosvásárhely, illetve Zala megye képviselteti magát a vasárnap kezdődött táborban.

A start utáni pillanat a zsákbanfutás versenyszámában. Itt még együtt volt a mezőny, de a magasak, hosszú lábúak hamar előnyre tettek szert

A Barótról érkezett Máthé Norbert 10 méternél is messzebb rúgta a csizmát

A népi olimpiára a Kárpát-medenceiek hat csapatot állítottak ki, mellettük versenybe szálltak a becsvölgyei színjátszó tábor és a színművészeti egyetem harmadéves hallgatói, Börcsök Enikő tanítványai is. Ők a pénteken a kislengyeli Malom kulcsosházban bemutatandó zenés vígjátékukra, a Mágnás Miskára készülve szakítottak pár órát a gyerekjátékokra. A versenyfeladatokat pedig a Göcseji Múzeum munkatársai válogatták ki, árulta el Molnárné Raposa Irén múzeumpedagógus. Ezek egykor népszerű elfoglaltságai voltak a falusi gyerekeknek, olyan egyszerű eszközöket használva, amiket a ház körül találtak, mert játszani mindennel lehet. Erre volt példa a pénzdobás, amikor az apró érmét megadott távolságra kellett minél pontosabban hajítani. Nem kevés ügyességet kívánt a karikahajtás, de most nem a szekérkerék levetett fémabroncsát, hanem a hulahoppkarikát űzték bottal a versenyzők. Kellett futni zsákban, aztán ugrani bakot egymás hátán át, ezt hívták bakfüttyösnek, valamint kosárba dobni rongylabdával, és sáron járni tuskók segítségével. No meg a csizmát minél messzebb elrúgni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!