Kultúra

2016.12.05. 19:15

Jubileumra készül a Zalai Táncegyüttes - Hatvanesztendős múltra tekintenek vissza

Zalaegerszeg - Négy táncos generáció készül számos programot felvonultató, a közönséggel együtt töltendő közös hétvégére a Zalai Táncegyüttes színeiben.

Arany Horváth Zsuzsa

A születésnapi műsorfolyam jövő év március 11-12-én várja majd a tagokat és a nézőket, de a szervezés már lázas tempóban zajlik, tudtuk meg Rácz Petrától, a Zalai Táncegyüttes Egyesület elnökétől. Szükség is lesz minden percre, hiszen nem könnyű összegyűjteni a régi tagokat, az együttest hatvan év alatt támogató háttércsapatot.

A gördülékeny előkészületek okán erre a célra létre is hoztak a közösségi médiában saját profilt, amin várják a jelentkezéseket. Az együttes hőskorát Orsovszky István koreográfus neve fémjelzi, ezt a generációt Dömötör Béla, Takács Mária és Orsovszkyné Magdi fogja össze. A következő csapat Csiszár József táncoshoz kötődik, ők Sebestyén Istvánnál jelentkezhetnek, a jelenlegi generációt pedig Varga János és Rácz Petra várja az együttes székhelyén, a VMK épületében.

Felvételünk a tavalyi gálaműsor egyik pillanatát mutatja
Fotó: ZH-archív

A Zalai Táncegyüttes 2017 március 11-én, szombaton a Keresztury VMK-ba várja az autentikus néptánc iránt elkötelezett zalaiakat, ahol többek között négy dramatizált táncjátékot, s egész estés produkciók keresztmetszetét mutatja be a csoport, közben kiállítás tekinti át az elmúlt hatvan évet.

A tárlaton hajdani relikviák, díjak mellett fotókon kísérhetjük végig az értékmentő, hagyományőrző együttes életét. A szervezők szívesen veszik a tárgyak felajánlását a kiállításhoz. Emellett album is készül, amelyet az együttes koreográfus-vezetője, Varga János (Boxos) szerkeszt. Este táncházzal zárul a szombati program.

- A próbák már zajlanak, többen dolgoznak a produkción - mondta Rácz Petra. - A március 12-én, vasárnap a Hevesi Sándor Színház ad majd otthont a reprezentatív gálaműsornak, amelyben többek között erdélyi vendég táncegyüttesek is fellépnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!