Kultúra

2014.07.30. 18:20

Kaktusz virágzik az udvarban

Zalaegerszeg - Gerard a fogorvos vadászó rókának hiszi magát, holott valójában gazdira áhítozó, idősödő kiskutya.

Arany Horváth Zsuzsa

Ekképp ragadta meg a csütörtök esti zalaegerszegi nyári szabadtéri színházi premier cselekményének lényegét a figurát, azaz a főszerepet alakító Szakály Aurél. (A színi világban egyébként szokásban van, hogy a szerepeket állatjellemekhez hasonlítják.)

Tehát a Hevesi Sándor Színház művésze a Tompa Gábor Kornél rendezésében színpadra kerülő Pierre Barillet Jean Pierre Grédy zenés komédiában afféle házasságszédelgőt alakít, aki rájön, mennyire kényelmes megoldás, ha csajozás közben-után nősnek vallja magát, hiszen így könnyen kiléphet a kínossá váló hódításokból.

- Aztán emiatt kerül bele egy hazugságspirálba, amiből nem könnyű kikeveredni meséli a színész, aki 1995 óta erősíti a zalaegerszegi társulatot, s számos kisebb szerep után már a főszerepek is megtalálták. A vasi születésű, eredetileg programozó matematikusnak készült színész szerencsés alkatú, úgy tűnik, örök kölyök marad. Sokféle arcát láthattuk: La Mancha lovagja, János vitéz, Figaro házassága, csakhogy a közeli évad nagy szerepeit említsük. Közel élő szülei is láthatják az alakításait, noha kezdetben nem örültek, hogy a tisztes polgári foglalkozást a bizonytalanra váltotta. Szerepálmai?, kérdezem. Dehogy mondja el, még a végén megvalósul...

 

Antonia (Magyar Cecília) és Gerard (Szakály Aurél). A háttérben Igor (Nagy Péter János) (Fotó: Pezzetta Umberto)

S ha már kutya. Amikor a sűrű nyári feladatok miatt kevéske szabadidejéről faggatom, elmondja, párjával a kutyamenhelyről fogadták örökbe nemrég Sacit, a szertelen kutyalányt akivel mostanában iskolába is jártak Gébártra. A kutyalélek megfejtése a színészetben is segíthet, hiszen egészen másfajta jeleket ad egy kis állat, mint az emberek. A programozói vénából annyi megmaradt, hogy logikusabban gondolkodik, mint mások. A matematikai rejtélyek még ma is izgatják. Ha mindezek után marad pár perc?

- ... terápiás céllal gitározgatok esténként magamnak...

- A párja is színházi ember...

- Igen, négy éve van, van gondoskodó gazdi...m... utal vissza jellegzetesen fanyar-édes humorával a darabról korábban mondottakra.

Amelyről az összefoglaló szinopszisok így írnak: a darabban minden adott egy helyzetkomikumokban bővelkedő, fergeteges vígjátékhoz, amely a 60-as években a komédiák egyik őshazájából , Franciaországból indult el világ körüli útjára, meghódította a Broadway-t, és a nagy sikerű film amelyben olyan nagyságok szerepeltek, mint Walter Matthau, Ingrid Bergman vagy Goldie Hawn forgatókönyvének alapjául is szolgált.

A zalaegerszegi előadásban Szakály Aurél partnerei közt ma este láthatjuk Lőrincz Nikolt, Magyar Cecíliát, Nagy Péter Jánost, Csávás Dórát, az Aase-díjas György Jánost és Hertelendy Attilát. A darab természetesen nem jöhetne létre Máriás Zsolt, Lőrincz Tamás, Vörös István János, Szántner László és Sziráki Péter, azaz a zenekar és a koreográfus Stefán Gábor nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!