Kultúra

2016.10.28. 12:23

Kalandokról mesélő templomok

Az 1700 éve, Savariában (a mai Szombathely területén) született Szent Márton nevét számos mára eltűnt és ma is álló templom viseli. Ezek történetéről is hallhattak előadásokat egy építészeti és régészeti konferencia résztvevői.

Keszey Ágnes

A Keszthelyi Városvédő Egyesület és több helyi intézmény összefogásával megvalósuló „Köztünk járó Szent Márton” című emlékév keretében rendezték meg azt az építészeti és régészeti konferenciát, melyen a szakemberek több szekcióban dolgozták fel a középkori templomépítészetet, ezen belül a Szent Márton nevét viselő szakrális építmények történetét.

Vándor László és Havasi Bálint a múltat őrző és a jövőnek üzenő templomokról szóló konferencián Fotó: Keszey Ágnes

- Az első blokk a Szent Márton emlékek régészeti és történeti kutatásait vonultatja fel a Dunántúl területéről, fókuszban Zala és Vas megye állt. A másik szekcióban a nevét viselő templomok kutatásáról esett szó. A harmadik szekciónak izgalmas címe volt: Üzenet a mának. Az építészeknek a Szent Márton templomok formanyelvéről, örökségéről szóltunk - összegezte Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója, a konferencia egyik vezetője.

Szent Márton a középkor egyik legfőbb szentje volt, így Zalában is több  (szám szerint 21)  nevét viselő templom épült. Döntő többségük már nem, vagy teljesen átépített formában létezik. A zalai középkori emlékekről Vándor László régész tartott előadást,. Érdeklődésünkre szólt arról a zalai templomról is, melyet a legfigyelemreméltóbbnak tart.

- Számomra a legizgalmasabb Szent Márton templom, amit még nem kutattunk, az Zalaegerszeg közelében, Andráshida felett van: emlékét a Szent Márton patak őrzi. Ez egy korai templom,   s fűződik hozzá egy érdekes történet. Amikor a 15. században  bizánci követ segítségért ment a német - római császárhoz, a zalai nemesek e környéken megtámadták és kifosztották őket. Később ebben a templomban találták meg azokat a kincseket, melyeket a bizánci követségtől elraboltak – idézte fel a régész.. Ez a templom nekem régóta izgatja a  fantáziámat. Többé - kevésbé tudjuk, hogy hol van, egyszer érdemes volna feltárni – mondta el Vándor László, aki szólt az egykori keszthelyi egyházi épületről is, mely a 19. századig a város plébániatemploma volt. A kastély előtt, egy dombon áll, s egy megmaradt alaprajz alapján sok mindent lehet tudni róla. Mint a régész felidézte: az Árpád-kori tornyos épületet a középkorban meghosszabbították, majd a gótika korában meg is nyújtották. A középkorban sok támadás érte a templomot: a Gersei Pethő család és szomszédai villongásai közben sokszor kifosztották, a törökök pedig többször felgyújtották. Később barokk stílusban újjáépítették. A templom már nem áll, de megmaradt az akkor készült keresztelő medence, melyet most a Balatoni Múzeum őriz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!