Kultúra

2017.01.13. 12:54

Karmesteri kihívás - Papócsi Róbert barátságot kötött a muzsikával

A nagykanizsai zeneiskolában, Baráth Zoltán tanítványaként kötött barátságot a muzsikával. A 42 éves szepetneki Papócsi Róbert karmester az újévköszöntő koncerten lépett először a kanizsai közönség elé.

Benedek Bálint

- Kürtön tanultam meg először játszani, majd mivel olyan nagy hatással volt rám a zene, a helyi középiskolák helyett Vácra felvételiztem - mesélte Papócsi Róbert.

. - Gyakran visszajártam Kanizsára, játszhattam az Olajbányász fúvószenekarban, de a szimfonikusok is számítottak egy kürtösre. A gimnáziumi évek alatt kötöttem barátságot Tatár Csabával, aki sikert sikerre halmoz a Nagykanizsai Fúvószenekar vezetőjeként.

A középiskolás években tovább erősödött benne az elhatározás, hogy kürtösként szeretne továbbtanulni. Az érettségi után Pécsre került, ahol a kedvenc hangszeréből szerzett diplomát, és szinte azonnal felvették a fővárosi Operettszínházba, sőt arra is maradt energiája, hogy Szentendrén tanítsa a gyerekeknek a kürt megszólaltatásának rejtelmeit.

- Véletlenül kerültem közelebb az álmomhoz - folytatta a karmester. - Aki az ottani zeneiskolában irányította a fúvószenekart, olyan élethelyzetbe került, hogy egyik pillanatról a másikra felhagyott a vezényléssel, így az ölembe hullott egy nagyszerű lehetőség, bár fogalmam sem volt, miként dirigáljak.

Papócsi Róbert a nagykanizsai koncerten készül vezényelni Fotó: Szakony Attila

Nagyon szerette volna elkerülni a katonaságot, folyamatosan kereste a lehetőséget erre. S mivel szerette volna továbbfejleszteni a tudását, Pécsen elvégzett egy fúvóskarnagy képzést, mellyel még egy lépéssel közelebb került álmának megvalósításához. Ezután a családjával Kaposvárra költözött, s a 2006/2007-es tanévben a Liszt Ferenc zeneiskolában az év tanárává választották. Ez idő alatt a baranyai megyeszékhelyen működő Pannon Filharmonikusok színházi együttesében szerepelt kürtösként.

- A kanizsai kapcsolat sem szakadt meg, időről időre Tatár Csabának segítettem a különféle táborok lebonyolításában - mesélt tovább a szepetneki férfi. - Aztán a kairói magyarok társasága kürtművészt keresett, és felvettek. Az egyiptomi operába helyiek kevésbé, inkább külföldiek jártak. Csak a bemutatókon kellett játszanom, így a családomra is több idő jutott. A szakmai kihíváson túl örök élmény maradt a tengerek ölelésében élni.

Kairóban az új szerelem rátalált Róbertre. Egy operaénekes, Halász Judit lett a párja, akinek az édesapja, Michael Halász nagy névnek számít a komolyzenei színtéren, hiszen 25 éven keresztül a bécsi operában vezényelt, előtte pedig Hamburgban és Hagenben főkarmester volt.

- Az instrukciókat tőle kaptam, elkezdtünk együtt dolgozni. Igyekezett ennek a gyönyörű hivatásnak a lényegét átadni - mondta. - Korábban a tükör előtt és internetes videómegosztó portálok segítségével tanultam - autodidakta módon. Majd a komoly fúvós tradíciókkal is rendelkező Deutschkreutzban lettem karmester, ami kiváló iskolának bizonyult, tovább csiszolhattam a tudásomat. A szorgalmam is hajtott, éreztem, hogy még többet kell tanulnom, hogy közelebb kerülhessek az osztrák komolyzene fellegvárához, Bécshez.

Papócsi Róbert szerint az új, választott mestersége örök kihívást jelent, mindig lehet és kell is fejleszteni a tudását.

- Az újévi kanizsai koncerten megtiszteltetés volt dirigálni, a jövőben is szívesen dolgozok a Krátky István Zenei és Kulturális Egyesülettel - tette hozzá. - Álmaim között szerepel, hogy egy színházban, énekesekkel dolgozzak együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!