Kultúra

2016.05.27. 12:32

Képek az égre kacsintó kútból - Gábriel József emlékkiállításán

Kert című képből kettő is akad Gábriel József festőművész (1952 - 2015) emlékkiállításán, aminek a zalaegerszegi hangversenyterem ad otthont június 3-ig. De a két kép között majd' 40 év s egy komplett életmű feszül.

Magyar Hajnalka

Ritka élményben lehet részük Gábriel József festőművész híveinek, ha végigsétálnak a tavaly novemberben elhunyt alkotó emlékére rendezett tárlaton. A művek nem elhanyagolható része ugyanis az újdonság erejével hat.

A régi rajzok, grafikák, s egy ifjúkori fotó, amelyről sötét, bozontos üstöke alól hunyorog ránk Gábriel

Ennek oka, hogy a 2000-től Amerikába települt alkotó özvegye, Janice Gábriel, valamit Tóth Norbert, az Ady-iskola művésztanára vette a fáradságot, s összegyűjtött számosat a magántulajdonban, barátoknál, művésztársaknál fellelhető munkákból.

Az első kert, amit 1975-ben festett csupa útkereső hév, dinamika, izzó ifjúság

Felvillan a kezdet. Fotó, melyről sötét, bozontos üstöke alól hunyorog ránk Gábriel, grafikák, a söjtöri nagymama egészalakos képe. Majd a formálódó arcél állomásai: egy csipetnyi konstruktív és expresszív hatás, amit hamar kiszorít a nagy dózisú szürrealisztikus, filozófikus muníció, végül a tengerentúlon szerzett impulzusok zárják a keretet.

A halála előtt egy évvel, 2014-ben festett kertet már álmok, gondolatok és emlékek lakják

És a kertek. Az elsőt 1975-ben festette, miután elvégezte a rajz-földrajz szakot Pécsett, s mielőtt elkezdte volna a Képzőművészeti Főiskolát. E képen erőteljes színek és rusztikus ecsetvonások keltenek életre hús-vér embereket. Aztán eltelik közel négy évtized, s 2014-ben, halála előtt egy évvel megszületik egy újabb kert.

Részlet Gábriel József A madár szeme című, 2005-ben született festményéből

Ezt az intim kis belső udvart azonban már álmok, gondolatok és emlékek lakják, a formákat körbelengi, feloldja a Gábrielre oly jellemző fehér pára-fátyol. Az első kép csupa útkereső hév, dinamika, izzó ifjúság, míg a második bölcs nyugalom és elmélázó csend. Legfeljebb halk zene futamát, vagy a csilingelő teáskanalak finom neszét halljuk kiszűrődni a házból. A pályaív két végpontját látjuk, s közte a megélt, kiérlelt, hiteles festői személyiség karakteres lenyomatait, amelyek oly sokakat vonzottak egyedi hangú művészetéhez.

Kincskeresők, 2012 Fotó: Katona Tibor

A tárlat címe „Mert az úgy van...” Gábriel egyik versének kezdősora ez, a teljes szöveg az alábbi: „Mert az úgy van/ Uram. Próbálkozunk, mint a kutyák/ Az önérzet fényesre subickolt nyomorúság/ égre kacsintó kútban.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!