Kultúra

2017.04.20. 17:35

Képek, bélyegek, bankjegyek, térképek mutatják be a bolygónkat

Letenye - Csütörtökön este "Harminc perc alatt a Föld körül" címmel a Letenyei Városi Könyvtárban nyílt meg Gelencsér Gábor nyugdíjas újságíró kiállítása.

Mirkó Imre

Volt kollégánktól megtudtuk: bolygónk növény és állatvilágát, flóráját, faunáját bemutató képek, bélyegblokkok, emlékbankjegyek, emlékérmék és mintegy 50 ország zászlaja adja a tárlat gerincét. Egyedivé teszi a letenyei kiállítást, hogy 18-19. századi térképek reprodukciói is szerepelnek a tárgyak között. Köztük olyan érdekességek, mint egy pontosan 400 éves, 1817-es Buda térkép még a török hódoltság idejéből. A városok szekcióban többek között szerepel Velence, Jeruzsálem, Alexandria a Nílussal és Gibraltár. További érdekesség egy El Greco által készített úgynevezett festmény-térkép, mely a nagy festő szülőhelyét, a Kréta szigetén található Kandia városát ábrázolja.

Jobbról: Gelencsér Gábor, Szabó Katalin grafikus, valamint Dömők József a tegnap megnyitott tárlaton Fotó: Mirkó Imre

- Ez a kiállítás ebben a formában még sehol sem volt látható - mondta Gelencsér Gábor, aki több mint öt éve gyűjti az érdekes földrajzi tárgyakat, emlékeket.

A kiállítást Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár (FMHK) igazgatója, valamint Benedek Miklós Öko-tanácsadó, a Magyar Földrajzi Társaság zalai tagozatának titkára nyitotta meg, közreműködtek a Letenyei Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és Horváth Bendegúz versmondó. Gelencsér Gábor kiállítása május közepéig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!