Kultúra

2016.05.18. 14:34

Kéziratos gyógyszerészeti könyv

Lendva - Egyebek mellett könyvbemutatóval, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és a Miró-kiállítás szakmai tárlatvezetésével ünnepelték a Múzeumi Világnapot szerdán a határon túli kisvárosban.

Gyuricza Ferenc

A Galéria és Múzeum által koordinált egész napos program délelőtt tíz órakor kezdődött a Lyndvamuseum sorozat tizedik kötetének bemutatásával. A Manuale Pharmaceuticum című könyv a korábbiaktól eltérően nem egy múzeumi témával foglalkozó tanulmánykötet, hanem egy rendkívüli kézirat hasonmás kiadása, amivel a város és a Muravidék első patikája alapításának 180. évfordulóját akarták megünnepelni.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A kiadvány előkészítésével megbízott  dr. Lendvai Kepe Zoltán főmúzeológus elmondta: a Manuale Pharmaceuticum olyan kéziratos gyógyszerészi könyv, amely a 19. század második felétől kezdődően íródott és egészen a 20. század közepéig volt használatban. A kéziratos könyv – amit jelenleg a város gyógyszertárában őriznek – összesen 3729 latin és német nyelvű gyógyszer receptjét, illetve az elkészítésük leírását tartalmazza abból az időszakból, amikor még nem a gyárakban állították elő a gyógyszereket, hanem a patikusok saját alapanyagaikból a gyógyszertáraikban tudásuk és lelkiismeretük alapján keverték őket.

A hasonmás kötetet limitált példányszámban jelentették meg, és elsősorban nem az olvasóközönségnek, sokkal inkább a gyógyszerész szakmának szánták. Lapozható formában azonban az interneten is elérhető.

Címkék#Lendva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!