Kultúra

2017.05.18. 15:42

Kiállítás az egykori méhészek mindennapjairól

NAGYKANIZSA - Dél-Zala, a méhek terített asztala – e címmel nyílt kiállítás csütörtökön a Thúry György Múzeumban.

Szabó Zsófia

A fotók és relikviák a Kanizsa környékén egykoron szorgoskodó népi méhészek mindennapjait mutatják be. A kiállítás anyaga dr. Kerecsényi Editnek, a múzeum néhai alapítójának-igazgatójának a gyűjtőmunkáját dicsérik, aki idén lenne kilencven éves. Neki állít mementót a kiállítás, egyúttal a múzeumi világnap alkalmából is megtekinthetőek a méhészethez köthető dolgok.

Kasok, odúk, viaszoffer, de még egy környékbeli méhes összeeszkábált változata is látható. A méhkereséshez használt kobak vagy a kábítás megörökített pillanata szintén helyet kapott a múzeumban, ám Bábos Mariska néni finomságai is.

Munkában a szakmai zsűri, köztük Simon Zoltán és Kovács Ottó nagyradai borász

Az augusztus közepéig látogatható tárlatról és a múzeum alapítójának munkásságáról elismerően szólt Tóth Nándor alpolgármester. Köszöntője után Gyanó Szilvia néprajzkutató, a tárlat kurátora ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a kiállítást. Felidézte: dr. Kerecsény Edit doktori disszertációját a népi méhészkedés történetéről, formáiról írta.

A szellemi emlékeken túl több történelmi korszakot felölelően gyűjtötte, kitartó terepmunkával azokat a tárgyakat, eszközöket, amik már szinte teljesen eltűntek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!