Kultúra

2017.03.12. 14:15

Kiállítás kínai bankjegyekből

Nagykanizsa – A 19-20. századi kínai bankjegyekből nyílt kiállítás vasárnap a Magyar Éremgyűjtők helyi csoportja szervezésében a HSMK-ban.

Pásztor András

Az 1911 és 1949 közti időszakban használatban lévő kínai bankjegyeket Varga János gyűjtő jóvoltából tekinthették meg az érdeklődők. Mint azt a bankjegyek tulajdonosa elmondta: a fenti időszak a kínai történelem legzavarosabb korszaka volt, hiszen a két világháború mellett a japán, az amerikai és az orosz befolyás is éreztette hatását.

Varga János gyűjtő (balról) éppen az egyik kuriózumnak számító bankjegyet mutatja Gelencsér Gábornak és Farkas Istvánnak, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete helyi vezetőjének
Fotó: Szakony Attila

– Külön tárlóban láthatók az állami, a privát, illetve az idegen érdekeltségű bankok pénzei, illetve a provinciák (Tibet, Macao, Canton) bankjegyei – mutatta be a gyűjteményt Varga János, aki elárulta: számára ez utóbbi a legérdekesebb, hiszen ezek között vannak különlegesen  érdekesek is, például olyanok, amelyek textilből készültek.

A kiállítást követően érembörzét is tartottak a HSMK-ban, ahol a gyűjtők mellett, több száz érdeklődő is megfordult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!