Kultúra

2016.10.20. 05:45

Második előadását tartotta a Tudományos esték múzeumi sorozat

Zalaegerszeg - A Göcseji Múzeum és a Zalaegerszegi Televízió által szervezett Tudományos esték című sorozat 2. előadása tegnap a késő bronzkori kincsleletekbe nyújtott bepillantást.

Magyar Hajnalka

Az európai történelem folyamán a késő bronzkor derekán rejtettek el a legnagyobb számban bronz és arany fémműves termékeket, kerámiaedényeket, borostyántárgyakat. Lerakásuk módja számos szabályosságot mutat. Kik lehettek a tárgyak tulajdonosai? Mi lehet az oka, hogy ilyen nagy számban rejtették el őket? Tarbay János Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régészének előadása ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Tarbay János Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze a két éve Zalában megtalált 3 ezer éves bronzkincs lelettel  Fotó: Katona Tibor

A háromhetente jelentkező tudományos sorozat folytatásában legközelebb Káli Csaba jóvoltából a megyeszékhely 50-es évekbeli arculata elevenedik meg, a záró összejövetelen pedig dr. P. Barna Judit tart előadást az őskori körárkok csillagászati vonatkozásairól. Az ingyenes program célja az igényes és szórakoztató ismeretterjesztés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!