Koccintós kórus - Gölles Martin is fellépett a rigai fesztiválon

2017. augusztus 10., 10:00 szerző: Benedek Bálint fotós: Szakony Attila
komment
NAGYKANIZSA Gölles Martin, a pécsi Bartók Béla Férfikar bariton tagjaként részt vett az Eurovíziós dalfesztivál mintájára megtartott kórusfesztiválon a lettországi Rigában.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Eurovision Choir of the Year című műsort az Európai Műsorszolgáltatók Uniója a kórusversenyeket szervező Interkulturral és a lett televízióval közösen rendezte meg. A találkozón 9 ország kórusai vettek részt. Mindannyiukat hazájuk közszolgálati tévéje nevezte be. A kórusok 6 perces műsorral léphettek fel, műsorukhoz legfeljebb egy olyan hangszert használhattak, amit a karnagy vagy a kórustagok szólaltatnak meg éneklés közben. A produkciókat háromtagú zsűri értékelte, amelyben Elina Garanča lett operaénekes, John Rutter angol zeneszerző és Nicolas Fink svájci karnagy foglalt helyet. A 11 országban közvetített műsor moderátora pedig Eric Whitacre amerikai zeneszerző és karnagy volt.

A Bartók Béla Férfikar több ezer fős közöség előtt bizonyított. Gölles Martin az első sorban jobbról a második - Fotó: Bartók Béla Férfikar

- Hatodikként léptünk a színpadra a nemzetközi zenei kavalkádban a koncertjeinkről jól ismert borászkötényben, kezünkben egy-egy pohár vörösborral - mesélte a bariton szólamban éneklő Martin. - A poharak összecsendültek a produkció során. Nagy tapsot kaptunk a Riga aréna többezres közönségétől, a zsűriben helyet foglaló angol zeneszerző, John Rutter szerint pedig egyszerre volt zeneileg pontos és magával ragadó a fellépésünk. A férfikar Kodály Zoltán Karádi nóták című művét adta elő. A felhívásban az szerepelt, hogy a nemzeti sajátosság jelenjen meg a műben. Mint kiderült, ez volt a legkonzervatívabb zenemű, ami a versenyen elhangzott.

A tehetséges fiatal azzal tűnt ki először társai közül, hogy néhány éve a Batthyány Lajos Gimnáziumnak egyedi himnuszt, nyitányt és imát írt. Egykori középiskolájában Pro Schola díjjal kitüntetett Martin a Pécsi Tudományegyetem művészeti karára kerülve 2012 óta tagja a kórusnak, ám azóta már kóruskarnagy és előadóművész szakon diplomázott. A rendkívül szorgalmas férfit örömmel töltötte el a rigai szereplés.

Gölles Martin egy kiállításmegnyitón a HSMK-ban - Fotó: Szakony

- A dr. Lakner Tamás karnagy vezette kórus számára hatalmas lehetőség volt a fellépés, hiszen megmutathattuk a tudásunkat szinte egész Európa előtt - tette hozzá. - A fesztiválon egy első helyet osztottak ki, amit a szlovének nyertek el, de számunkra a zsűri kiváló értékelése is óriási eredmény. No és persze az, hogy ekkora közönség előtt szerepelhettünk.

A kórus 1945-ben alakult Pécsett, a háború miatt megszűnt pécsi kórusok tagjaiból. A kórust a Pécsi Közlekedési Vállalat Szakszervezeti Bizottsága támogatta. A tagok főként a vállalat dolgozóiból (villamosvezetők, kalauzok, gépkocsivezetők) tevődtek össze. Dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy 1980-ban vette át a kórus vezetését. A fiatalos lendület új irányt mutatott a kórusnak, új modern művek bemutatói, külföldi utak, versenyek következtek. A rendszerváltás után újabb lehetőségek tárultak fel a társaság előtt, mely meghozta nemzetközi és hazai elismerések sorozatát. A kórus főszervezője és megvalósítója az 1993 óta minden év szeptember végi egyedülálló Európai és Világ Bordalfesztiváloknak.

Benedek Bálint

2017. augusztus 10., 10:00 szerző: Benedek Bálint fotós: Szakony Attila

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...