Kultúra

2017.06.03. 13:56

Kodály szellemében

Tizennyolc esztendeje született az ötlet, azóta kétévente invitálják a dunántúli gyermekórusokat Zalaegerszegre nemes vetélkedésre.

Arany Horváth Zsuzsa

Idén, a IX. Zalaegerszegi Gyermekkórus Fesztivál és Verseny keretében öt kórus versengett egymással a megyeszékhelyi Hangverseny és Kiállítóteremben. A szombati 10 órai  kezdéskor Szebellédi Valéria Liszt-díjas karnagy, a zsűri elnöke, Vadász Ágnes a KÓTA főtitkára és Nagy Ernő karnagy várta a színpadra a gyerekeket. A város nevében Makovecz Tamás iskolaigazgató, a városi önkormányzat szakbizottságának vezetője köszöntötte a mintegy 300 diákot. Ebben az évben a szabadon választott darabok mellett két kötelező Kodály-művet kellett bemutatni, tekintettel a hazai karéneklés világhírű szorgalmazója, Kodály Zoltán kétszeres évfordulójára. (Kodály Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, zenepedagógus 135 éve született és 50 éve halt meg.)

Fotó: Pezzetta Umberto

A versenyprogram bemutatása után délután kettő órakor a közös éneklés során 300 gyermek hangján szólt Kodály Katalinka című gyermekdala. Ezután került sor az eredményhirdetésre, melyen Vadász Ágnes értékelte a hallott produkciókat. A harmadik helyet a Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola énekkara nyerte el, kórsuvezető Holczerné Szabó Ágnes, második lett a zalaegerszegi Liszt-iskola kórusa Kövécs Edit karnagy vezényletével, az első helyen pedig a győri Bartók Gyermekkar végzett, vezényelt Haui Lóránt. Különdíjat kapott Zalaegerszeg város önkormányzata humánigazgatási osztályának vezetőjétől, a kórusfesztivál ötletgazdájától Velkey Pétertől a kaposvári Kodály Zoltán Általános Iskola nagykórusa.

A nap folyamán versenyen kívül fellépett a zalaegerszegi Ady-iskola nagykórusa is Perlakiné Vigh Valéria vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!