Kultúra

2016.04.14. 06:39

Könyvpremier Gellénházán – megjelent Szabó Balázs verseskötete Bence Irén illusztrációival

Gellénháza – Zsúfolásig megtelt hétfőn este a költészetnapi ünnepségen a gellénházi művelődési ház. Nem volt ez véletlen, hiszen, mint Vugrinecz József polgármester megnyitójában hangsúlyozta, a falu költőjének, Szabó Balázsnak az első könyvpremierére került sor ez az estén, s ilyen még nem törtét Gellénházán.

Győrffy István

A kötetet Horváthné Bencze Irén üvegfestő képei illusztrálják, s ez alkalomból kiállítás is nyílt a művész munkáiból a házban. Az esten a Vajda József Népdalkör tagjai gyönyörű nyitó énekkel kezdtek, de hallhattuk a Fehér Holló Zenekart is, amelyik Szabó Balázs verseire írt zenével lépett a közönség elé.

A kötet dr. Jáni János a Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye presbitere ajánlotta a nagyérdemű figyelmébe, elmondva, hogy miután megismerte Balázs verseit mindvégig azon volt, hogy nyomtatásban is lássa sorait. Szabó Balázs Göcsej szülötte, Gellénháza az otthona, de gondolatvilágában, költészetében jelen van a tágabb világ is. Azoknak ajánlotta a könyvet, akik ebben a pénz után szaladó világban képesek egy pillanatra megállni, s van esélyük kiválasztani a sok rosszból a jót.

Szabó Balázs az ünnepség előtt elmondta, hogy a verseskötet gondolata már öt évvel ezelőtt felmerült benne, s azóta próbált támogatókat vagy kiadót keresni a megjelentetéshez, mígnem a helyi önkormányzat polgármestere, Vugrinecz József felajánlotta nagylelkű segítségét.

- A végső elhatározást azonban dr. Jáni Jánosnak köszönhetem, aki anyagi és szóbeli támogatása mellett megerősített abban, hogy az írásaim közzétételre alkalmasak, őt kértem meg, hogy írjon ajánlást a könyv első lapjaira, amit el is vállalt. Mindezen felül, 2015-ben mutatkoztunk be Bencze Irénkével együtt közös kiállításon. Ekkor született az ötlet egy közös könyvről, amelyben Irénke művészi alkotásai a könyv borítóján, illetve illusztrációként vannak jelen, különösebb rendszerezés vagy tematika nélkül, csupán abból a megfontolásból, hogy vizuális élménnyel is gazdagítsa, fokozza az érzelmeket, ugyanis Irénke üvegfestményeinek gondolatvilága nagyszerűen párhuzamba állítható az általam verses formában közölt élmények nagy részével.

A könyv első és hátsó borítóján Irénke egy-egy alkotása kapott helyet, amelyek közül az egyik kép kifejező címe lett a könyv főcíme is: „Útra fel ” Hiszen a könyvet nem szánta Balázs másnak, mint egy nagy utazásnak a vers-zene-kép hármas világában, amely egyben a hétköznapi, minden tudományosságot nélkülöző, ám közérthető emberi lélek felfedezésre váró végtelen világa is.

- Sikerült! Megjelent a közös könyvünk. Boldog vagyok, hogy én lehettem az, akinek képei illusztrálhatják e csodálatos verseket! Köszönet mindenkinek, aki bármilyen módon is segítségünkre volt egy álom megvalósulásában - mondja Irénke, akinek 18 képe került be a könyvbe. Képeiről a kiállítás megnyitóján Peszlen Tiborné nagyon találóan azt mondta, Irénke mindig átad valamit magából a munkáiban, s ez utat talál mindazokhoz, akik a festményeit megcsodálják.

Az est emelkedettségéhez nagyban hozzájárult Farkas Ignác Jászai-díjas színművész, aki Balázs verseiből mondott el többet is a falu költőjének nagy tisztelettel adózó gellénházaiaknak.

Az est a szerzők dedikálásával zárult, a vendégek hosszasan álltak sorban a beírásokért, míg vártak a verseket olvasgatták a még nyomdaszagú kötetben, aminek a grafikai terveit az első kötetes költő fia, Szabó Bence készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!