Kultúra

2017.07.12. 19:05

Párhuzamos táborokban ápolják a hagyományt Gébárton

ZALAEGERSZEG - Hagyományőrző céllal tartanak foglalkozásokat a héten a gébárti Kézművesek Házában, népi iparművészek segédletével. Egyedülálló módon egyszerre két tábor működik a jól ismert helyszínen az NKA Halmos Béla programjának köszönhetően.

Zalai Hírlap információ

A fiatalabbak a népi aerofon hangszerekkel ismerkedhetnek, az idősebbek pedig az úgynevezett szálas anyagok megmunkálásával foglalatoskodnak. Utóbbi program keretében a hét első két napján sással kötöttek be székülőkét Négyes Tímea vezetésével, ottjártunkkor pedig a kosárfonás fortélyai voltak soron.

A kosárfonás fogásait Dulics Margit népi iparművésztől leshették el a résztvevők.

- Több éve járok tanfolyamokra, hogy megtanulhassam ezt a mesterséget, most bevásárlókosarat szeretnék készíteni. Több órás a munkafolyamat és némi fizikai erőnlétet is igényel, de nagy örömömet lelem benne, szívesen fonok - részletezte Kádár Ildikó.

A kisebbek a regölés hagyományát elevenítik fel, amiben kiemelt szerep jut a Dunántúl jellegzetes népi hangszereinek: a dudának, a nádsípnak és a pásztorok által kedvelt "hosszi furuglának".

Dulics Margit (balról) mutatja a mesterfogásokat Kádár Ildikónak

- A "Hej regő rejtem" című táborunk középpontjában két nagyon erős népi, úgynevezett aerofon hangszer áll - mesélte Szabó Zoltán népzenész, táborvezető.

- Az egyik a duda, amely két és három sípos változatban található meg itt a Dunántúlon, sőt a hosszú furulya is ehhez a tájegységhez köthető. Igyekszünk a gyerekeknek megmutatni e hangszerek jelentőségét, délelőttönként az európai duda kultúrtörténetébe avatjuk be őket; valamint a Kárpát-medencében előforduló furulyatípusokról, dudafajtákról, sőt, azok elkészítéséről is beszélünk. Hiszen a régi időkben a pásztorok is maguk készítették el a hangszereiket.

A zenei foglalkozásokat délutánonként tartjuk. Vannak egyéni és csoportos programok is, hiszen a táborozók más-más zenei tudással érkeztek. A kiegészítő ritmushangszerekkel is megismertetjük az ittlévőket: ma épp a láncos bot van soron, amit Nagy Béla furulyakészítő segítségével mutatunk be.

- Jól érzem magam, nagyon jók a programok. Öt éve foglalkozom népzenével, de itt készíthettem is magamnak saját furulyát - lelkesedett a pécsi Kőhidi Máté.

- Hét éve tanulok népzenét, de a dudával komolyabban öt-hat éve foglalkozom, emiatt is jöttem el ebbe a táborba - vette át a szót Horváth Zalán.

- Rendkívül fontos a néphagyományok ápolása. Az egy hét alatt számos iparművész (mint Végh Andor dudatanár, Gyenes Tamás furulyakészítő, Csuti Tibor fazekas) van ebben a segítségünkre - hangsúlyozza Szabó Zoltán.

A táborlakók csütörtökön örömzenélésre invitálnak minden érdeklődő hozzátatozót. Jövőre pedig a tervek szerint horvát-magyar népi hagyományokat elevenítenek majd fel hasonló keretek között és ugyanitt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!