Kultúra

2013.04.06. 12:00

Kuglófsütő agyagból, szőnyegporoló vesszőből

Nyitott műhelyekkel fogadták az érdeklődőket szombaton Zalaegerszegen, a gébárti Kézművesek Házában. Vasárnap kézműves játszóházzal folytatódik a program.

Szabó Judit

Ezúttal francia mintára szervezett nyílt napot Gébárton a Zala Megyei Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen, a különféle nemzetek kézműves hagyományait népszerűsítő európai programhoz kapcsolódva. A pénteken kezdődött, háromnapos rendezvény keretében szombat délelőtt a szálasanyag, a fazekas és a fafaragó műhelyben folyó szakköri munkát tekinthették meg az érdeklődők, tájékoztatott Dala Hajnalka, a megyei népművészeti egyesület projektmenedzsere. A fafaragó műhelyben Nagy Béla népi iparművész vezetésével zajlott a foglalkozás.

- A szakkör októberben indult. A fiatalok már elsajátították a legalapvetőbb technikákat. Most az éldíszítést gyakorolják - mondta Nagy Béla.

A fafaragó műhelyben Sepsi Csombor (balról), Durgó Bence (középen) és Tompa Márton gyakorolja az éldíszítés technikáját (Fotó: Katona Tibor)

A fazekas műhelyben Borsos Gyula egy kuglófsütőn dolgozott Csuti Tibor népi iparművész irányításával. Borsos Gyula elmondta: egy éve jár a szakkörbe. Eleinte a hobbija volt a fazekasság, de most Angliában szerzett egy állást egy fazekas műhelyben, két hét múlva már ott fog dolgozni.

A gébárti Kézművesek Házában vasárnap 14 órától nyitott műhelyprogamokkal folytatódik a rendezvény. A délután folyamán (18 óráig) nemcsak megtekinthetik az érdekődők a népművészeti egyesület tagjainak munkáját, hanem ki is próbálhatják ügyességüket. Készíthetnek például szőnyegporolót vesszőből, szalma esőcsigát vagy csuhémadárkát, de lehet agyagozni és szőni is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!