Kultúra

2015.10.07. 14:56

Különféle csipkék készítésével ismerkedhettek meg Pákán

Páka - Az Országos Könyvtári Napok keretében kedden különféle csipkék készítésével ismerkedhettek meg az helyi könyvtárban az érdeklődők.

Korosa Titanilla

A település ügyes kezű asszonyaitól nem idegen a csipke készítés, nyáron a Zalai Csipkeműhely tagjai is táboroztak Pákán egy hétig, ez idő alatt több csipke fajtát és a készítés módját is megismerhették a résztvevők.

Gyenese Ferencné (balra) és Gécsek Éva Fotó: a szerző

Ez alkalommal a műhelyfoglalkozáson Rikli Katalin könyvtáros és Gyenese Ferencné, a megyei csipkeműhely helyi tagjának vezetésével készültek a kézimunkák.

- Modern stílusú vert csipke, illetve a tüll csipke elkészítését mutattuk meg a foglalkozáson - magyarázta Rikli Katalin, aki arról is beszélt, nemrég a horvátországi Lepoglavában vettek részt a 19. alkalommal megrendezett Nemzetközi Csipke Fesztiválon.

- Három nagyobb csipke központ van Horvátországban, Lepoglava az egyik - tette hozzá Rikli Katalin. - Itt megtekintettük a csipke tervezés és készítés folyamatát is. Nagyon érdekes volt látni, hogy minden tájegységnél megvan a sajátos csipke motívumai, amiről megismerni. A nemzetközi csipkefesztivál néprajzi kincsként őrzi a csipkés hagyományok értékét. Kis csapatunkkal érdeklődőként vettünk részt a rendezvényen, ahol a magyar csipkekészítés hagyományait bemutató halasi csipkevarrók munkáival is találkoztunk.

A rendezvény ideje alatt a résztvevők munkáiból kiállítást is rendeztek, látható volt több varrott, vert, horgolt és csomózott csipke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!