Kultúra

2017.06.19. 15:13

Ma már újra kedvelt a harmonikaszó - 20 éve alakult a Zalaapáti Harmonikazenekar

Napjainkban egyre népszerűbb a harmonikamuzsika- bár a Zalaapáti Harmonikazenekar létrejöttekor ez nem volt így. Azért is alakították az együttest – idén húsz éve – hogy megmutassák: e hangszer is érdekes és helye van a mai világban is.

Keszey Ágnes

Két évtizede  néhány harmonikás azt vette észre, hogy lakodalmakról, rendezvényekről egyre inkább kiszorul muzsikájuk, kedveltebbé válik a diszkózene.

- Akkor azt mondtuk, hogy ez a gépzene nekünk nem tetszik, mi élőzenét szeretnénk. Megkerestem azokat, akikkel együtt tanultam zenélni és akiket tanítottam. Így alakult meg a hat fős zenekar, Időközben egy tagunk lemorzsolódott, mert elköltözött. – idézte fel a megalakulást Németh Lajos, a Zalaapáti Harmonikazenekar vezetője.

Akkor azt tervezték, hogy majd a falu rendezvényein fellépnek, színesítve a programokat, de csakhamar hírük ment és egyre több helyre hívták őket. Falunapokon, boros és szüreti rendezvényeken, ünnepségeken, fesztiválokon, aranykorúak programjain zenélnek és számos külföldi szereplésük is volt.

– A klasszikus harmonikazenétől, a francia sanzonoktól kezdve a tangó világáig, a swingig mindent játszunk. De főleg a magyar zenét helyezzük előtérbe: azt tapasztaljuk a rendezvényeken, hogy ezt igénylik az emberek. Ahol mód van rá, kívánságműsort is csinálunk:  legtöbbször magyar nótákat kérnek, főleg a szépkorúak- mesélte a zenekarvezető, hozzátéve, hogy hogy hajdan a magyar zenei világban nem volt jellemző a harmonika. ám e  hangszerrel,  mindent lehet játszani.

Zalaapáti Harmonikazenekar Fotó: Keszey Ágnes

- Ma már elfogadják a harmonikát a népzenében is: számtalan népdalkört harmonikaszó kísér. A lakodalomban is harmonikával lehet mulattatni ez embereket. Nosztalgiaműsort is összeállítottunk, az emberek énekelnek velünk– emelte ki Németh Lajos. Az együttes a közelmúltban tartotta jubileumi gálaműsorát, ennek repertoárjából cd-t szeretnének kiadni. A zenekarvezető úgy fogalmaz: legnagyobb sikerként tartják számon  az egyre  népszerűbbé és hagyománnyá vált, általuk kitalált Katonadal fesztivált és a  rengeteg fellépést.

- Három-négyszáz ember előtt játszani és látni, hogy az emberek ott ülnek, mozdulnak a helyükről, várják a következő számot, nagy öröm. Látni a csillogó szemeket, néha a könnyeket egy-egy kért nótára, a zenésznek boldogság. Ezért zenész a zenész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!